marți, 23 aprilie, 2024

Cat de mult ajuta vitamina D in sarcina

Distribuie:

Publicat:

Rezultatele unui studiu recent, publicat in revista medicala Lancet, arata ca suplimentele de vitamina D luate in perioada sarcinii nu influenteaza sanatatea bebelusilor, in special sanatatea osoasa a acestora. Aceste rezultate contrazic binecunoscuta practica medicala care presupune prescrierea suplimentelor cu vitamina D in timpul sarcinii, astfel incat sa fie prevenite problemele osoase ale copiilor.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea din Bristol, condusa de prof. Debbie Lawlor, pe un grup de 3.960de femei britanice insarcinate. Nivelul de vitamina D a fost tinut sub observatie intreaga perioada de sarcina, in contextul in care in primul trimestru de sarcina avea cele mai mici valori. Acesta a crescut in urmatoarele luni de sarcina, iar in timpul verii a inregistrat o valoare mult mai ridicata.

In timpul studiului nu a putut fi stabilita o legatura intre nivelul de vitamina D din organismul femeilor aflate sub observatie si nivelul de mineralizare osoasa al copiilor nascuti, masurat la varsta de 9 ani si 11 luni. Vitamina D are un aport semnificativ pentru mineralizarea oaselor, deoarece stimuleaza absorbtia de calciu la nivelul intestinului si fixarea acestuia in oase. In mod natural, vitamina D este sintetizata in organism in piele, ca raspuns la expunerea la razele soarelui, dar poate fi asimilata si sub forma de supliment alimentar. 

De neignorat este insa faptul că există cercetători care consideră că ar fi o oarecare legătură între deficitul de vitamina D în timpul sarcinii și bebelușii cu o greutate mică la naștere. Fără a încerca să speriem pe cineva, ci doar pentru a sublinia importanța vitaminei D în timpul sarcinii, va mai spunem că lipsa acesteia din organism crește în mod real riscul de preeclampsie și poate duce la naștere prematură. Acestea sunt bănuielile oamenilor de știință, care au arătat cu degetul către deficitul de vitamina D în cazul gravidelor care s-au confruntat cu o creștere a valorii tensiunii arteriale și umflarea mâinilor și picioarelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img