Cata sanatate este, de fapt, intr-un pahar de vin

0
39

În jurul vinului au circulat tot timpul povesti. E o întreaga filosofie la mijloc si exista experti în originile vinului, în degustare, în cultivare si prelucrare a vitei-de-vie. Exista consumatori cu sutele de milioane în toata lumea. si exista, slava cerului, medici care sa analizele cu atentie efectele acestei bauturi asupra organismului. Sunt studii ample care spun ca 20-30 de grame de alcool (alcoolul se masoara în grame, nu mililitri; se va extrage alcoolul din alcoolemie, printr-un calcul simplu de masa, densitate, volum) pe zi au efect protector la nivelul inimii, al vaselor de sange, al creierului. Asta înseamna mai putine accidente coronariene, cerebrale, vasculare generale.

Vinul are efecte antioxidante si antiinflamatorii asupra interiorului vaselor de sange (endoteliu) si, de asemenea, poate ameliora usor nivelurile serice de colesterol total si fractiune LDL. Au aparut fel de fel de articole care sustin ca un pahar de vin echivaleaza cu o ora petrecuta la sala de exercitii, dar acestea sunt mituri, materiale facute pentru a genera trafic unor platforme de calitate îndoielnica. În realitate, vinul poate ajuta la slabit, dar rezultatele pot fi diferite; are efecte asupra unor sisteme enzimatice (NADH mai ales), mobilizeaza consumul glucozei, se metabolizeaza cu consum energetic sporit.

Vinul este recomandat a se bea la pranz, la masa. Daca este baut seara, poate da senzatie de sete, excitabilitate neuronala, perturband somnul. 100 – 150 de mililitri de vin chiar zilnic nu vor conduce la probleme de sanatate. Din contra. Persoanele cu hipertensiune, boli de ficat, afectiuni de esofag sau stomac, pe tratamente cronice, nu vor consuma vin. De asemenea, nu se va bea alcool în sarcina. Nu se recomanda începerea consumarii de vin doar pentru a vana niste efecte pozitive sau pentru a contrabalansa deficiente din alte capitole ale vietii.

Vinul poate însemna longevitate sporita, prin efectul cardioprotector, prin componenta sociala, prin confortul psihic pe care îl genereaza. Doza este regina si aici. Au aparut studii care arata legaturi între consumul de alcool si anumite tipuri de cancer, dar iarasi intervine doza. Moderatia trebuie sa fie pilon principal al vietii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.