vineri, 29 martie, 2024

Ce alimente ne protejeaza de bolile de inima?

Distribuie:

Publicat:

Suntem ceea ce mancam. Cu siguranta ai mai auzit aceasta sintagma. Exista suficiente dovezi care sa arate ca ceea ce oferim corpului nostru ne poate face rau sau ne poate vindeca. Iar cand vine vorba de o inima sanatoasa este important sa tinem cont de ceea ce mancam. Numai asa vom putea preveni apariṭia bolilor cardiovasculare. 

Ce alimente ne protejeaza de bolile de inima?

Fructele si legumele consumate in fiecare zi. Sunt recomandate cinci bucati de fructe si legume pe zi, dar nu mai mult de un suc zilnic, deoarece nu are aceleasi proprietati ca fructul intreg.

Cereale integrale. In general, orezul, graul si secara sunt rafinate, dar cele integrale au proprietatea de a proteja inima. Acestea reduc riscul de diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala si boli de inima.

Limiteaza consumul de sare. Exista dovezi ca reducerea consumului la 3 grame pe zi ofera aceleasi beneficii ca renuntarea la fumat. Se considera ca cea mai mare parte a sarii ingerate provine din alimente cum ar fi painea, sosurile, branzeturile, produsele din carne si produsele alimentare semipreparate sau ambalate.

Manȃnca regulat nuci. Consumul de nuci este recomandat regulat, dar fara abuz, deoarece este bogat caloric. Doua pana la trei nuci la micul dejun sunt suficiente.

Mai mulṭi pesti decat carne rosie. Este o regula de baza pentru a preveni afecṭiunile cardiovasculare. Alege sa cresti consumul de sardine, macrou, ton sau somon deoarece acestea ofera grasimi sanatoase, cum ar fi omega 3 si omega 6. In plus, redu aportul de carne rosie la minimum.

Opteaza pentru produse lactate cu continut scazut de grasimi. Acestea sunt esentiale pentru a evita osteoporoza, dar grasimea lor este in detrimentul sanatatii cardiovasculare, deci este de preferat ca persoanele in varsta sa le consume degresate.

Consuma oua, dar nu mai mult de patru pe saptamana daca vrei sa ai colesterolul in limite normale.

Renunṭa la bauturi zaharoase si limiteaza consumul de alcool. Se sugereaza un consum foarte moderat, nu mai mult de un pahar pe zi.

Practica exercitii. O jumatate de ora de activitate fizica pe zi (chiar daca este doar o plimbare) este cea mai buna completare pentru o dieta echilibrata si protejarea de boli cardiovasculare

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img