Ce analiza trebuie sa faci inainte de a lua anticonceptionale

0
57

Descoperita in 1960, pilula contraceptiva a revolutionat viata sexuala prin combinatiile de hormoni care impiedica aparitia unei sarcini. Medicina a evoluat si anticonceptionalele odata cu ea: dozele tot mai mici de hormoni din compozitie au facut ca pilulele cu progesteron si estrogen sa fie din ce in ce mai sigure pentru sanatate. Insa regulile administrarii lor se mentin: trebuie recomandate de ginecolog, dupa un control riguros.

Doctorii ne-au tot spus ca persoanele de peste 35 de ani, care fumeaza si au in familie un risc de tromboza trebuie sa se fereasca de aceste pilule. Acum, specialistii geneticieni vorbesc despre un test care ar trebui facut de toate femeile inainte de a recurge la anticonceptionale. “Toate femeile ar trebui sa se testeze pentru trombofilie, mai ales daca in familia lor exista istoric de tromboze venoase, trombembolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic acut. În urma acestor teste genetice, ele afla daca au mostenit mutatii la nivelul factorilor implicati in coagularea sangelui si astfel care este riscul de a dezvolta accidente trombotice” , spune medicul Cristina Ailenei, specialist in cadrul Genetic Center.

Adica au efect pro-trombotic – de aici ingrijorarea expertilor in medicina genetica.“Imaginati-va sistemul circulator ca o balanta care trebuie mentinuta in echilibru. Un taler al balantei este reprezentat de riscul de hemoragie si celalalt taler de riscul de coagulare a sangelui. Contraceptivele inclina balanta in favoarea trombozei, adica a coagularii. Acest echilibru intre hemoragie si tromboza este mentinut de o serie de factori: proteine, enzime, vitamine, etc., molecule care sunt sintetizate de gene. Daca aceste gene au suferit mutatii si nu isi mai pot indeplini functiile, apar probleme”,explica geneticianul Cristina Ailenei, potrivit eva.ro.

În cazul depistarii unui risc de tromboza, femeile trebuie sa se orienteze spre alte metode contraceptive. Daca iau pilule in continuare, risca decesul. De altfel, am tot auzit in ultimii ani povesti dramatice cauzate de administrarea fara teste clare. Asadar, depistarea mutatiilor genetice pentru tromboza poate salva viata multor femei. Chiar daca mostenirea genetica nu poate fi stearsa din organism, aceste persoane isi pot mentine starea de sanatate evitand, alaturi de pilulele contraceptive, fumatul, excesul ponderal, colesterolul crescut si sedentarismul.

“Decizia administrarii anticonceptionalelor trebuie bine cantarita – inclusiv in cazurile in care aceste pilule se dau in scop terapeutic pentru ovare polichistice sau endometrioza –  si trebuie luata in functie de rezultatele testelor genetice pentru trombofilie”, conchide dr. Cristina Ailenei, de la Genetic Center. La ora actuala, administrarea de anticonceptionale poate regla ciclul menstrual, poate scadea riscul de cancer, de chist ovarian si poate ameliora aspectul tenului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.