Ciprofloxacina este un antibiotic din clasa fluorochinolonelor. Se elibereaza doar cu reteta medicala, dar din pacate nu toata lumea respecta niste principii aici si antibioticul poate ajunge la pacient fara ca medicul sa fie inclus in ecuatie. Chiar si cand este, poate gresi chiar el. De multe ori fara sa-si dea seama.
Ciprofloxacina este recomandata in infectii in sfera ORL, infectii pulmonare, infectii urologice (prostatite) sau urinare, infectii severe care necesita mai multe grupe de antibiotice. Indicatiile ei sunt vaste si nu credem ca exista femeie care sa nu fi primit sau auzit de ciprofloxacina intr-o infectie de tract urinar. Din pacate, este exact domeniul unde se fac abuzuri, recomandandu-se pe termen nejustificat de lung si-n cure repetate.
O cura de sapte-zece zile de ciprofloxacina intr-o infectie urinara simpla (cu un agent larg raspandit, spre exemplu tulpina comuna de E. Coli) nu este justificata, pentru ca infectia dispare si dupa trei zile de antibiotic, chiar dat intr-o singura priza pe zi. S-a inpamantenit ideea, falsa desigur, ca antibioticul trebuie luat cel putin sapte zile pentru a avea efect. in majoritatea ITU (acronim de la infectie de tract urinar) la femeie, o cura de 3-4 zile este absolut suficienta.
Abuzul de ciprofloxacina poate atrage consecinte ireversibile. Fluorochinolonele au atentionare de la organizatiile mondiale de reglementare – a nu se recomanda oricum, oriunde, in orice infectie. Toata lumea indeamna la prudenta, pentru ca aceste antibiotice ataca nervii, tecile musculare, tendoanele, putand da dureri, miopatii, neuropatii ireversibile. Sunt pacienti (nu putini) care au primit si zece cure intr-un an pentru diferite infectii si ajung la medic cu dureri articulare si musculare, fara sa se deceleze vreo cauza clara. Analizele ies mereu bune, articulatiile nu au inflamatie per se. Ancheta buna a medicului deceleaza uzul exagerat de ciprofloxacina sau alta fluorochinolona, si din pacate nu se pot face multe lucruri, in afara de tratament simptomatic cu antialgice, antiinflamatorii, poate fizioterapie.
Pentru infectiile de tract urinar, antibioticul se va da pe antibiograma. Cand bacteria este sensibila la mai multe antibiotice, trebuie ales un agent care da rezultate bune si nu cauzeaza probleme semnificative. La fel in ORL, pneumologie, nefrologie si orice alt domeniu. Medicul trebuie sa cantareasca bine optiunile si sa lase ciprofloxacina pentru situatii cu indicatie clara, pe perioade atent alese.
sursa:leapsadesanatate.ro