Ce faci dacă ești mușcată de o căpușă. Cum să eviți boala Lyme!

0
86

Fii cât mai prevăzătoare când ieși la iarbă verde și evită zonele în care poți fi mușcată de o căpușă. O parte dintre aceste insecte pot transmite boala Lyme ale cărei complicații neuronale pot fi fatale.
 Pășunile de la munte, poienițele de pe dealuri, livezile, ba chiar și zonele de litoral unde ajung tot felul de animale sălbatice sunt zone unde poți fi mușcată de o căpușă. Până și parcurile cele mai îngrijite din orașe sunt infestate de căpușe, dar nu toate aceste insecte sunt cu adevărat periculoase.
 În România, au fost identificate 27 de specii de căpușe, majoritatea fiind răspândite de vaci, oi și capre în zonele de pășunat. Dar și câinii pot aduce căpușe în curte de prin parcuri sau din zonele de agrement unde îi scoți la plimbare, iar pisicile pot aduce căpușe din vecini, așa cum pot fi infestate cu purici de la alte animale purtătoare.
 

Căpușele, ce pericole ascund!

Cea mai mare parte a căpușelor este inofensivă pentru om. Sunt insecte parazite, cu un corp turtit și opt picioare care se hrănesc cu sânge, dar preferă blana caldă a animalelor, decât corpul uman.
 Din păcate, unele specii de căpușe sunt foarte periculoase și pot transmite bacterii și virusuri fatale. Încă din secolul al XIX-lea, au fost identificate și la noi în țară germeni patogeni foarte gravi transmiși de căpușe precum virusul encefalitei de căpușă, virusul febrei hemoragice de Crimeea-Congo, Francisella tularensis (Tularemia), Rickettsia conorii (Febra butunoasă), Coxiella burnetti (Febră Q), Borrelia burgdorferi (Borrelioza Lyme).
 Dar boala care apare mai des după o mușcătură de căpușă este Borrelioza Lyme, transmisă de căpușele din genul Ixodes, cele mai frecvente la noi în țară. Boala poartă numele Lyme, deoarece a fost diagnosticată prima dată în orașul american Old Lyme din Connecticut.

 Ce este borelioza Lyme, boala care îți pune viața în pericol
 

Căpușele preferă căldura și umezeala și se înmulțesc alarmant în zonele cu ierburi înalte, unde găsesc ușor gazdele lor predilecte, vitele și câinii. Persoanele care petrec mai multe ore în astfel de zone riscă să fie mușcate de căpușe, dacă nu iau măsuri de prevenire.
 Bacteria Borrelia burgdorferi care declanșează boala Lyme migrează din organismul căpușelor în sângele uman, mai ales dacă ești mușcată de căpușă de mai multe ori și ea rămâne pe corpul tău fără să o simți câteva ore. Conform studiilor medicale, bacteria ajunge în corpul uman după 17 ore, timp în care ea migrează din saliva insectei, dacă aceasta rămâne atașată de locul în care te-a înțepat fără să o descoperi.
 Din păcate, mușcătura de căpușă nu este deloc dureroasă în prima fază. O mulțime de persoane care au fost mușcate au descoperit căpușele abia seara, la duș, după ce au petrecut ore întregi la drumeție pe munte sau la un picnic la iarbă verde. De aceea, este bine să îți controlezi gambele, zona inghinală, subrațul, partea inferioară a abdomenului în timp ce te afli la plimbare, acestea fiind zonele de pe corp unde se ascund cel mai ușor căpușele.
 Dacă nu depistezi la timp căpușele și ai ghinionul să fii infestată cu bacteria care declanșează boala Lyme, această afecțiune duce la complicații foarte grave, dacă nu este tratată la timp.
 

Cum să previi mușcăturile de căpușe

Ține minte că aceste insecte parazite pot răspândi virusul encefalitei, boala Lyme sau tifosul, iar mușcătura lor provoacă infecții rezistente la antibiotice. Majoritatea căpușelor pot fi inofensive, dar unele dintre ele pot fi gazdele acestor boli care se pot dovedi fatale, dacă nu sunt tratate la timp.
 De aceea, este bine să respecți anumite reguli când ieși la plimbare în zonele de risc:
 poartă șosete înalte și încălțăminte închisă pe picior; pulverizează ulei de levănțică puternic parfumat pe glezne și pe gambe, deoarece aroma acestuia îndepărtează insectele;
 pulverizează ulei de levănțică puternic parfumat pe glezne și pe gambe, deoarece aroma acestuia îndepărtează insectele; poți folosi și uleiul de mentă, de eucalipt sau de citrice, mai ales pentru copiii mici, care este posibil să fie alergici la parfumul de lavandă;   Nu te așeza direct în iarbă, mai bine folosește o pătură sau o saltea subțire din izopren;