joi, 16 mai, 2024

Ce legatura exista intre modul in care va spalati pe dinti si cancerul hepatic

Distribuie:

Publicat:

O igiena orala deficitara ne poate aduce si un cancer de ficat, nu doar carii. Riscul cresterea cu 75 la suta, spune un nou studiu. Acesta se bazeaza pe datele obtinute de la aproape jumatate de milion de britanici. Specialistii au cautat sa vada daca exista vreo asociere intre sanatatea orala si riscul de cancere, printre care cel de ficat, colon si pancreas.

Dintre toate bolile studiate, s-a observat o corelatie intre afectiunile dintilor si tumorile hepatice. In cei 6 ani de monitorizare, 4000 dintre participanti au dezvoltat un cancer gastrointestinal. 13 la suta dintre ei aveau probleme cu dintii, erau femei tinere, traiau in zone defavorizate si consumau mai putin de doua portii zilnice de fructe si legume.

Oamenii de stiinta nu cunosc inca motivul pentru care riscul este mai mare in cazul cancerelor de ficat, dar banuiesc ca are legatura cu functia acestui organ, care ajuta la eliminarea bacteriilor din organism. Numeroase studii anterioare au demonstrat ca igiena orala precara ar putea duce si la alte afectiuni periculoase, cum ar fi boli de inima, atacuri cerebrale si diabet.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img