joi, 28 martie, 2024

Ce se intampla in corp daca sari peste micul dejun

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu, publicat recent, releva faptul ca femeile care sar peste micul dejun au un risc mai mare de a suferi un infarct sau de a muri din cauza unor afectiuni cardiace.

Acest studiu vine sa confirme ceea ce oamenii de stiinta stiau de multa vreme: un mic dejun consistent aduce beneficii importante la nivel nutritional dar si al sanatatii mintale, atat la copii cat si la adulti.

„Micul dejun este cel mai bun moment al zilei pentru un aport de fibre sanatoase pentru inima pe care le putem lua din cerealele integrale, cum ar fi fulgii de ovaz, si care pot contribui la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului”, sustine Lisa Mosokovitz, expert dietetician si detinatoarea site-ului Your New York Dietitians. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care nu este bine sa sarim peste micul dejun. Iata ce se intampla in corp daca sari peste micul dejun:

1. Creste riscul de a te ingrasa

Cei care sar peste masa de dimineata au risc mai mare de a deveni obezi, potrivit unui studiu publicat in anul 2003, in Journal of Epidemiology. Daca mananci dimineata vei manca mai putin pe parcursul zilei. De asemenea, micul dejun are rolul de a neutraliza actiunea insulinei, un hormon secretat de pancreas care incurajeaza celulele grase sa preia si sa stocheze acizii grasi din alimentatie.

2. Iti afecteaza memoria

Un studiu, publicat in anul 2005, in Journal of Psychology and Behavior, a scos in evidenta faptul ca elevii din ciclul primar care mananca fulgi de ovaz la micul dejun au o memorie recenta mai buna decat cei care nu au mancat deloc dimineata.

3. Creste riscul de diabet zaharat de tip 2

Femeile care sar in mod obisnuit peste micul dejun au un risc mai mare de a dezvolta diabetul de tip 2 decat acelea care mananca la micul dejun in mod regulat, potrivit unui studiu desfasurat pe o perioada de 6 ani si publicat in American Journal Of Clinical Nutrition.

4. Ai o stare generala proasta

Micul dejun contine vitamine, minerale si alti nutritienti necesari pentru un inceput de zi excelent. Un studiu, publicat in 1999 in Jurnal of Psychology and Behavior a reliefat faptul ca adultii care isi incep ziua cu un mic dejun sanatos au „o dispozitie mult mai buna” fata de subiectii care nu au mancat dimineata.

Dar nu este suficient doar sa mananci dimineata, ci si sa faci alegerile potrivite. Un mic dejun ideal ar trebui sa fie sarac in zaharuri, grasimi saturate si colesterol, de exemplu o omleta cu verdeturi si avocado pe felii de paine integrala prajita, afirma Lisa Mosokovitz. „Asigurati-va ca cerealele pe care le consumati la micul dejun au cel putin 5 grame de fibre (ceea ce va conferi satietate pentru o perioada mare de timp) si folositi orice lapte care are mai putin de 1% grasime – nicio persoana cu varsta mai mare de 2 ani nu ar trebui sa bea lapte de vaca cu procentaj de grasime mai mare de atat.”, recomanda Lisa Mosokovitz citata de publicatia Bussiness Insider.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img