Ce se intampla in organism atunci cand dormim?

0
66

Oamenii de stiinta obisnuiau sa creada ca devenim inactivi atunci cand dormim. Acum se stie insa ca nu este deloc asa. Pe durata intregii nopti, organismul, incluisv creierul depune destule eforturi care sunt esentiale pentru a ne mentine sanatosi. Un ciclu de somn e compus din doua faze – faza REM, mai scurta si caracterizata prin miscari rapide ale ochilor si non-REM.

Oamenii de stiinta obisnuiau sa creada ca devenim inactive atunci cand dormim. Acum se stie insa ca nu este deloc asa. Pe durata intregii nopti, organismul, incluisv creierul depune destule eforturi care sunt esentiale pentru a ne mentine sanatosi. Un ciclu de somn este compus din doua faze – faza REM, mai scurta si caracterizata prin miscari rapide ale ochilor si non-REM, potrivit site-ului de stiri medicale webmd.com. Incepem noaptea cu somnul non-REM si petrecem cea mai mare parte a noptii in aceasta faza. Pe masura ce ne afundam in somnul non-REM creierul nostru devine mult mai putin reactiv la ce se intampla in jurul nostru si ne trezim mai greu. Gandurile si cea mai mare parte a functiilor organismului incetinesc. Faza REM este cea caracaterizata de miscari rapide ale globilor oculari in spatele pleoapelor. Este faza in care se petrec visele. Pulsul, temperatura corporala, respiratia si presiunea sangelui cresc la niveluri diurne. Sistemul nervos simpatic este foarte activ desi corpul ramane in mare masura nemiscat, potrivit adevarul.ro.

In mod obisnuit trecem prin ciclul de somn de cateva ori pe noapte. Prima faza REM poate dura doar cateva minute, dar devine mai lunga cu fiecare ciclu de somn, ajungand sa ocupe o jumatate de ora. Cealalta faza, pe de alta parte, tinde sa devina mai scurta, cu fiecare ciclu. Daca pierdem somnul REM organismul tinde sa-l recupereze in urmatoarea noapte, din cauze inca neclare pentru oamenii de stiinta. Temperatura corporala scade in timpul somnului si ramaine scazuta si in primele doua ore dupa trezire. In timpul somnului REM creierul aproape ca scoate din functiune termometrul corporal. Temperatura mai scazuta din camera ajuta unui somn mai sanatos, respiratia incetineste si devine mai regulata,cu exceptia fazei REM in care se accelereaza. Faza non-REM rareste pulsul si da inimii si vaselor de sange timp sa se recupereze si sa se odihneasca, in timp ce faza REM o creste. Somnul este si intervalul in care corpul repara muschii, organele si celulele. Substantele chimice care intaresc sistemul imunitar incep sa circule prin sange. Avem nevoie intre sapte si noua ore de somn atunci cand suntem adulti sanatosi, insa intervalul tinde sa scada pe masura ce trecem de varsta de 65 de ani.

Tot in timpul somnului, creierul elimina informatiile de care nu avem nevoie. De multe ori observam ca reusim sa rezolvam o problema mult mai simplu dupa ce ne trezim decat inainte de a ne culca, tocmai din acest motiv. Si ne amintim mult mai bine faptele si sarcinile. Cei care se priveaza de faza Rem insa pierd acest avantaj. Productia de hormoni sufera si ea modificari in timpul somnului. Organismul fabrica mai multi hormoni de un anumit tip si mai putini de alt tip. Astfel, hormonul de crestere este secretat in cantitate mai mare in timpul somnului, in timp ce hormonul stresului este secretat in cantitate mai mica. Unii oameni de stiinta sunt de parere ca insomnia are legatura cu problemele hormonale pe care le are organismul. Totodata, somnul insuficient poate da peste cap hormonii care controleaza foamea – leptina si grelina – fapt care ne determina sa mancam mai mult si sa ne ingrasam.