miercuri, 29 mai, 2024

Ce se știe despre variantele Omicron BA 4 și BA 5, care vor fi responsabile pentru valul 6 de Covid-19 în Europa

Distribuie:

Publicat:

De trei săptămâni, România se confruntă cu o creștere constantă a numărului de cazuri de infectare cu variantele BA 4 şi BA 5 ale Omicron. Aceste două varinate vor fi respunsabile pentru valul 6 al pandemiei, potrivit experților. Iată ce se știe despre noile tulpini până acum!

Specialiștii anunță că pandemia de coronavirus „a recidivat”, urmând ca România și Europa să se confrunte cu valul 6, cel care va fi provocat de variantele Omicron BA 4 și BA 5. Numărul cazurilor a crescut simțitor în țară, chiar dacă numărul testelor a scăzut și s-a eliminat raportarea zilnică.

Amenințarea variantelor Omicron BA 4 și BA 5, care vor provoca valul 6 de Covid-19 în Europa

Cercetătorul Octavian Jurma și alți experți din domeniu au menționat că este posibil ca noile variante să afecteze în special copiii. Specialistul a declarat că numărul internărilor a crescut cu 62,5 % în rândul celor mici. Potrivit acestuia, Omicron BA 4 și BA 5 sunt mai virulente decât cele anterioare.

„Mai rău, pentru prima dată după câteva săptămâni avem şi un minor internat la ATI. Iată că avem şi o confirmare statistică a datelor de laborator care arată că BA 4 şi BA 5 sunt mai virulente decât BA 1 şi BA 2 şi a suspiciunii că afectează mai mult copiii decât variantele precedente. O să tot repet până ne intră bine în cap: copiii plătesc preţul pentru indiferenţa şi inconştienţa adulţilor. Şcolile sunt zero pregătite pentru ce vine la toamnă. Negarea problemei nu rezolvă problema”, a spus Octavian Jurma.

Totodată, Jurma precizează că acest val provocat de BA 4 și BA 5 a Omicron ar putea fi cel mai „complicat” de până acum. Numărul de infectări ar urma să fie foarte mare, pentru că cei care au avut variantele precedente au imunitate aproape zero la BA 4 şi 5. Chiar și după vaccinare, imunitatea la aceste două noi variante scade spre 50%, potrivit cercetătorului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img