luni, 29 aprilie, 2024

Celulele nervoase pot fi controlate cu ajutorul campului magnetic

Distribuie:

Publicat:

Experimentul poate ajuta savantii sa determine anumite circuitecreier-corp pe care animalele le folosesc pentru anumite activitati, ceea ce ar avea implicatii asemanatoare si la oameni. Astfel, echipa de cercetatori, condusa de Arnd Pralle, biofizician la Universitatea Buffalo din New York, si-a propus sa elaboreze unelte care pot ajuta alti savanti sa studieze si alte aspecte neurologice.

O astfel de abordare nu este noua. O echipa de savanti a utilizat electrozi implantati pentru a controla miscarile si gandurile maimutelor intr-un experiment din 2014, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.

Studiul de fata si-a propus doar activarea anumitor celule nervoase. In mod normal, campul magnetic trece prin tesut fara sa-l afecteze, astfel, echipa trebuia sa elaboreze o metoda prin care sa transforme stimularea magnetica in caldura. Au reusit acest lucru cu ajutorul unor nanoparticule care se lipeau de suprafata celulelor nervoase. Atunci cand acestea se incalzeau, canalele sensibile la caldura ale neuronilor se deschideau, umplandu-le cu particule cu sarcina pozitiva, activand astfel neuronii.

Cu ajutorul acestei tehnici, savantii au putut manipula miscarile soarecilor. De asemenea, aceasta metoda are avantaje asupra altor metode de manipulare a functiilor creierului. Campul magnetic utilizat  opereaza peste o regiune mai mare a creierului, putand astfel stimula mai multe zone ale acestuia in acelasi timp.

Mai mult decat atat, studiul a utilizat genetica pentru a crea canale sensibile la caldura si nanoparticule. Astfel de tehnici insa nu pot fi folosite pe om din motive etice, intrucat pot duce la controlul mintii. In schimb, studiul are ca miza intelegerea conditiilor neurologice precum boala Parkinson.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img