duminică, 3 martie, 2024

China a conectat la reteaua sa electrica o capacitate totala de generare de electricitate de 42,9 GW in termocentrale pe carbune intre ianuarie 2018-iunie 2019

Distribuie:

Publicat:

China a conectat la rețeaua sa electrică o capacitate totală de generare de electricitate de 42,9 GW în termocentrale pe cărbune între ianuarie 2018-iunie 2019 și are proiecte în construcție pentru astfel de termocentrale poluante ce adăuga alți 121.3 GW la capacitatea sa totală, transmite Reuters, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit unui studiu realizat de centrul american de cercetare Global Energy Monitor și publicat miercuri, mișcarea reprezintă o evoluție contrară tendinței la nivel global, în condițiile în care în aceeași perioadă de 18 luni analizată a fost scoasă din funcțiune o capacitate în termocentrale pe cărbune de 8,1 GW la nivel global.

Totodată, instalarea de noi capacități de generare pe cărbune în China este o inversare a politicii asumate de Beijing de a reduce poluarea și gazele cu efect de seră prin scăderea dependenței sistemului energetic de cărbune. Capacitatea pe cărbune aflată în construcție în China reprezintă echivalentul întregului consum de electricitate al Franței.

China și-a redus ponderea cărbunelui în mixtul energetic de la 68% în 2012 la 59% în 2018, iar analiștii estimează că trendul va continua către 55,3% în 2020, o divergență în raport cu noile instalări apărută pe fondul creșterii consumului de energie în următorii ani. Consumul de cărbune în termeni absoluți a crescut în perioada menționată în aceeași tendință cu consumul de energie.

China a aprobat de altfel deschiderea a 40 de noi exploatări miniere în primele nouă luni din acest an.

Capacitatea totală instalată în termocentrale pe cărbune în China se situează la peste 1.000 de GW, iar centrul de cercetare american notează că Beijingul trebuie să închidă peste 40% din termocentrale pentru a se conforma cu țintele de poluare din Acordul de la Paris. Totodată, se spune că circa 40% din acestea produc energie pe pierdere.

Deși costul investițiilor în energii regenerabile a continuat să scadă în ultimii ani, factorii de decizie din China consideră că intermitența regenerabilelor (energie solară și eoliană) este o problemă prea mare, pe lângă grijile cu privire la efectele decarbonizării asupra realităților economice din zonele miniere.

De asemenea, factorii de decizie de la Beijijng își fac griji că ar putea exista probleme în asigurarea întregului necesar de consum de eletricitate pe viitorul cincinal (2021-2025), care are în vedere ameliorarea încetinirii economiei și stimularea creșterii, potrivit lui Yang Fuqiang, consultant la un grup de mediu american

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img