Cinci masuri care ar creste economia cu 5% pe an si ne-ar ajuta sa traim ca in Vest

0
83

Ideea unei cresteri anuale sustinute, de 5% pe an, pe parcursul unui deceniu, adoptata de politicieni, de administratia centrala si de cele locale, consfintita in proiecte legislative coerente, ar putea scoate Romania din coada clasamentelor europene si ar rezolva chestiuni majore, sociale si economice.

 Care sunt principalele cinci masuri pe care le propune mediul de afaceri intr-un astfel de scenariu? Business Magazin a chestionat, in aceasta privinta, un grup important de oameni de afaceri; va prezentam, in continuare, raspunsurile lor.

Statistica a confirmat ca Romania a avut in primul trimestru cea mai mare crestere a PIB din UE fata de aceeasi perioada din 2013, respectiv 3,8%, dupa ce cresterea economica de 3,5% realizata anul trecut a fost surclasata pe ansamblul UE doar de cea din Letonia. Pentru anul in curs, cele mai optimiste prognoze vorbesc de o crestere de 3% (BCR) – 3,5% (Raiffeisen), cele mai retinute nu coboara sub 2,2% (FMI) – 2,5% (CE), in timp ce pentru perioada 2014-2017, agentia de rating Standard & Poor’s, ultima care a reinclus Romania in categoria tarilor recomandate investitiilor, estimeaza o crestere medie de 3%.

E mult sau putin? Mult, raportat la adancimea recesiunii trecute. Dar e putin fata de ceea ce urmareste acum Romania: scapata, in sfarsit, de chinul corectiilor fiscale dupa boomul dinainte de criza, acum se poate concentra pe aceeasi tinta care in anii ’90 se numea „recuperarea decalajelor fata de Vest“, iar acum se numeste „convergenta cu zona euro“, nu numai fiindca oficial are ca obiectiv aderarea la euro in 2019, ci si fiindca decalajele de recuperat in economia reala nu sunt numai fata de Vest, ci si fata de vecinii estici.

Citeste mai multe despre masurile care ar putea aduce o crestere economica mai mare pe www.businessmagazin.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.