COMEMORARE: 74 de ani de la ruperea Basarabiei de Romania. Eveniment comemorat in Barlad si alte orase situate de-o parte si de cealalta a Prutului

0
62

Pe 28 iunie, de la ora 21.00, in Piata civica din Barlad, au fost aprinse simultan zeci de lumanari pe un text scris cu creta pe asfalt “Basarabia e Romania”. Astfel a fost comemorata ruptura Basarabiei de Romania in 1940.

 Evenimentul de la Barlad a fost organizat de membrii Actiunii 2012 – Filiala Barlad, organizatie coordonata de Paul Munteanu. Alaturi de el au fost o mana de oameni, barladeni si romani de peste Prut care pledeaza pentru o Romanie unita.

 “Cu aceasta ocazie, Actiunea 2012 – Filiala Barlad, a donat Bibliotecii Municipale mai multe carti despre Basarabia, Bucovina si Cernauti. Consider ca actiunea noastra a fost un succes, fiind pentru prima data cand este comemorata la Barlad rapirea Basarabiei de catre URSS. Am comemorat suferinta sutelor de romani deportati din Basarabia, romani infometati, ucisi”, a declarat Paul Munteanu, coordonatorul Actiunii 2012 Barlad.

 Mihai Nicolae, co-presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, sustine ca peste Prut sunt tot mai multi romani car ecer alipirea Basarabiei de Romania: “Semnalele pe care le primim tot mai des din partea populatiei din república Moldova ne asigura de dorinta lor de a trai intr-un stat puternic, reintregit. Cred cu tarie ca anii pana la implinirea visului tuturor romanilor, Unirea Basarabiei cu Tara-Mama, pot fi numarati pe degete”.

 Evenimente similare celui de la Barlad au avut loc in zeci de orase din Romania si Republica Moldova: Alba-Iulia, Adjud, Alesd, Bistrita, Arad, Bacau, Bals, Balti, Botosani, Braila, Brasov, Bistrita, Buzau, Calarasi, Cluj-Napoca, Chisinau, Galati, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin, Orhei, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Petrosani, Piatra-Neamt, Resita, Ramnicu-Valcea, Zalau, Sibiu, Targoviste, Timisoara, Tulcea, Vaslui, Urziceni.

Comemorarea a avut loc la implinirea a 74 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, cand in urma ultimatumurilor din 26 si 27 iunie 1940 armatele comuniste sovietice au ocupat vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei si Tinutului Hertei, o suprafata de 50.762 km2 cu aproximativ 4 milioane de locuitori, majoritatea etnici romani.

Adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.