duminică, 12 mai, 2024

Comisia pentru legile justitiei, decizie majora in privinta carierei magistratilor

Distribuie:

Publicat:

Comisia speciala pentru legile justitiei a adoptat un amendament la articolul 61 din legea 303/2004, prin care procurorii pot deveni judecatori doar la judecatorie, iar judecatorii pot deveni procurori doar la parchetele de pe langa judecatorii. Potrivit legii actuale, un procuror poate trece judecator si la instantele superioare.

"La cererea motivata, judecatorii pot fi numiti in functia de procuror la parchetele de pe langa judecatorii, iar procurorii in functia de judecator la judecatorii, prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea conditiilor prevazute in prezenta lege. Propunerea de numire in functia de judecator se formuleaza de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al unitatii de parchet de la care provine, precum si al instantei la care urmeaza sa activeze, iar propunerea de numire a judecatorilor in functia de procuror se formuleaza de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al instantei in care isi desfasoara activitatea", au au decis luni parlamentarii Comisiei parlamentare speciale pentru legile justitiei.

Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile prevazute, conform unui amendament al ALDE, comparativ cu legea actuala cand seful statului putea refuza motivat.

Un alt amendament prevede ca detasarea si delegarea nu se pot face la instante sau parchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze potrivit legii.

Consiliul Superior al Magistraturii dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia ori la alte autoritati publice, in orice functii, inclusiv cele de demnitate publica numite, la solicitarea acestor institutii, precum si la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale, la solicitarea Ministerului Justitiei. Incetarea detasarii inainte de expirarea duratei pentru care a fost dispusa are loc la cererea judecatorului sau procurorului ori la cererea institutiei la care este detasat si se dispune de catre Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, au mai decis parlamentarii.

Transferul judecatorilor si procurorilor de la o instanta la alta instanta sau de la un parchet la alt parchet ori la o institutie publica se aproba, la cererea celor in cauza, de Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al presedintelui instantei sau al procurorului sef al parchetului corespunzator, conform unui amendament al PSD completat de Asociatia Procurorilor din Romania.

Parlamentarii au mai decis ca la incetarea mandatului pentru functiile de conducere procurorii pot ocupa o functie la acelasi parchet sau la un alt parchet unde au dreptul sa functioneze potrivit legii ori revin la parchetele de unde provin,

Este vorba despre Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora.

Au fost eliminati din aceste categorii presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curtii de Casatie si Justitie care sunt numiti de presedintele Romaniei la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img