Condimentul care inhiba candida

0
53

Scortisoara ofera un miros deosebit bucatelor, fie ca e vorba de prajiturile cu mere, de orezul fiert cu lapte sau de vinul fiert cu scortisoara. Dar pe langa aroma si gustul inconfundabil al acestui condiment aromat, scortisoara are si nenumarate proprietati farmaceutice. Scortisoara contine ulei esential – Oleum cinnamoni 1%, aldehida cinamica, acid cinamic, etil cinamat, eugenol, linalool, polifenoli, amidon, calciu, potasiu etc.

Datorita aldehidei cinamice care ofera gustul dulce – picant si aroma deosebita, scortisoara poseda urmatoarele proprietati curative: antitrombozant, antiinflamator, usor analgesic, antimicrobian, antifungic, antiviral. Testele de laborator dovedesc inhibarea cresterii a Candidei Albicans (o ciuperca care se poate inmulti, provocand aparitia infectiilor micotice, denumite candidoze, in special in zonele umede si calde, cum ar fi vaginul, cavitatea bucala, zonele axilare, dar si la nivelul unghiilor). Acesta contine antioxidanti (substante care previn cancerul).

Uleiurile esentiale de scortisoara inhiba cresterea bacteriilor, mucegaiurilor, dar si alte ciuperci (fungi) patogene. in antichitate uleiul de scortisoara era folosit drept conservant al produselor alimentare. Un alt efect remarcabil este controlul glicemiei, substantele din compozitia scortisoarei stimuleaza receptorii insulinici si inhiba enzinele care ii inactiveaza, doar 0,5 lingurita pe zi reduce nivelul glucozei in sange, scade nivelul colesterolului si a trigliceridelor.

Scortisoara poseda proprietati spasmolitice (spasme musculare, uterine, dureri menstruale, spasme vasculare, intestinale) are efect antiflatulent (inlatura meteorismul), relaxeaza si ridica dipozitia, avand proprietate antidepresiva (indicate in perioada de toamna – iarna) actioneaza drept calmant, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, inclusiv indicat in anorexii, dureri de dinti.

Este recunoscuta pentru proprietatile sale afrodisiace. Regleaza si imbunatateste digestia (controleaza diarea) alunga parazitii intestinali, regleaza metabolismul, fiind benefica in multe maladii endocrine (diabet zaharat, obezitate). imbunatateste memoria, coordonarea miscarilor, amelioreaza migrenele etc.

Se indica in infectiile respiratorii de orice geneza, avand proprietati antimicrobiene si este un bun expectorant, fiind adaugata in multe siropuri antitusive. Treateaza infectii ale pielii (atentie! uleiul esential de scortisoara se aplica diluat in uleiul de baza si doar in lipsa reactiei alergice) indicat chiar si in scabie datorita proprietatilor insecticide. Scortisoara este un bun imunomodulator. Contraindicatii: femei gravide, bolnavi epileptici, chimioterapie, tensiune arteriala scazuta, ulcer gasro-duodenal etc.

Remedii naturiste: in combinatie cu mierea de albini este recomandata in infectiile resperatorii, tuse, artrite cornice, pentru imbunatatirea memorie, balonari, infertilitate, oboseala etc., se prepara ca si un ceai obisnuit, proportia fiind de o cana apa, 1 lingurita miere si ¼ lingurita scortisoara; in combinatie cu uleiul de masline este indicat in caderea parului – 1 lingura ulei de masline cald cu 1 lingura de miere si 1 lingurita de scortisoara pudra, se intinde pe par inainte de baie. Se lasa sa actioneze timp de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza; in combinatie cu alte condiment (ghimbir, ginseng, cuisoare si altele) regleaza procesele metabolice si stimuleaza imunitatea, se indica doar de catre medic; combinata cu lapte cald si miere are efec expectorant. iti recomand sa procuri scortisoara doar sub forma de batoane. Asigura-te ca este scortisoara veritabila de Ceylon si nu surogatul acesteia numit cassia care contine o cantitate mare de cumarina, o substanta toxica de natura vegetala interzisa in industria alimentara de catre multe tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.