vineri, 3 mai, 2024

Conform unui studiu de amploare, milioane de oameni pot primi prescriptii gresite

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la Stanford Medicine au indicat ca mai mult de 11 milioane de americani pot primi prescriptii gresite pentru aspirina, statina si medicamente pentru tensiune arteriala.

Descoperirile se bazeaza pe ecuatii cunoscute drept PCE-uri (pooled cohort equations), care sunt folosite pentru a determina riscul atacurilor de cord sau infarcturilor, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily. Una dintre metodele de a imbunatati PCE-urile este de a actualiza datele, asa cum a precizat si Sanjay Basu, membru al echipei de cercetare de la Stanford.

De asemenea, „multe s-au schimbat in termeni de dieta, mediu si tratament medical din anii '40”, a precizat Basu. „Astfel, bazandu-ne pe datele bunicilor nostri pentru a elabora tratamente, nu este probabil cea mai buna idee”. Asadar, „multi americani care primesc tratamente agresive nu au nevoie de ele conform noilor date”, a adaugat cercetatorul.

Savantii au actualizat ecuatiile cu noile date intr-un efort de a imbunatati acuratetea estimarilor riscului bolilor cardiovasculare. O alta metoda de a imbunatati rezultatele a fost de a actualiza metodele statistice folosite. „Am gasit ca prin revizuirea PCE-urilor cu noi date si metode statistice, putem imbunatati acuratetea estimarii riscurilor”, au precizat autorii studiului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img