joi, 2 mai, 2024

Consiliul Europei someaza Ungaria: Sa reinstaureze libertatea presei

Distribuie:

Publicat:

Este urgent ca Ungaria să reinstaureze libertatea presei, a îndemnat comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, într-un memorandum publicat marţi, potrivit AFP.

'Efectele combinate ale unei autorităţi controlate politic pentru monitorizarea mass-media şi ale intervenţiilor statului care au deformat realitatea de piaţă au erodat pluralismul şi libertatea de exprimare a mass-media în Ungaria', a punctat Mijatovic, scrie Agerpres.ro.

Potrivit Consiliului Europei, autorităţile ţării conduse de premierul suveranist Viktor Orban atacă sistematic apărătorii drepturilor omului şi jurnaliştii de investigaţie. Şi toate acestea 'în scopul de a transmite un mesaj clar: vor exista represalii împotriva oricărei forme de critică a guvernului', notează memorandumul.

Mai mult, Ungaria ignoră deciziile tribunalelor internaţionale, ceea ce arată că guvernul nu are nicio intenţie de a respecta legea, 'o precondiţie esenţială pentru libertatea de expresie', insistă comisarul Mijatovic.

Odată cu criza sanitară, situaţia 's-a înrăutăţit şi mai mult în 2020 din cauza regulilor de urgenţă puse în aplicare în mod succesiv'.

Pentru a remedia această situaţie, Dunja Mijatovic consideră că Ungaria trebuie să-şi amendeze legislaţia pentru a împărţi puterile excesive ale preşedintelui Autorităţii pentru mass-media între mai multe organisme autohtone.

Budapesta trebuie de asemenea să respecte legea şi standardele europene cu privire la pluralismul mass-media.

Autorităţile trebuie, de asemenea, să condamne discursul urii faţă de jurnalişti şi să pună capăt campaniilor lor de dezinformare privind apărătorii drepturilor omului şi a celor care critică guvernul.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img