Constructia „imposibila” din mingi de tenis realizata de un fizician. De ce nu se darama turnul? – VIDEO

0
61

Un fizician a reusit sa construiasca turnuri formate din mingi de tenis aranjate in forme care sfideaza gravitatia, fara sa foloseasca banda adeziva, lipici sau orice alt tip de substanta adjuvanta.

Metoda minune? Forta de frecare. Andria Rogava, un profesor din Tbilisi, Georgia, a realizat „constructiile” in biroul sau si a descoperit ca doar forta de frecare si balansul mingilor pot sa sustina o asemenea structura.

El a reusit chiar sa ridice un turn de 9 etaje alcatuit din 25 de mingi si sustine ca putea merge chiar mai sus de atat.

Rogava este pasionat de tenis si spune ca ideea i-a venit intr-o zi in care a remarcat mingile nefolosite din biroul sau si a incercat sa construiasca niste „piramide”.

Mai intai a ridicat o structura cu patru niveluri si cu baza in forma de triunghi, cu zece mingi in stratul de jos, sase in urmatorul, apoi trei si, la final, o singura minge in varf.

„Atunci cand am indepartat cu grija cele trei mingi din colt de pe stratul de la baza, dar si sfera pozitionata cel mai sus, am obtinut o structura frumoasa si simetrica de 16 mingi, cu trei laturi hexagonale si trei triunghiulare”, a explicat acesta, citat de Daily Mail.

Barbatul sustine ca mingile sunt tinute impreuna datorita greutatii celor aflate deasupra, care produc o forta de reactie capabila sa le echilibreze greutatea. Rezultatul obtinut l-a intrigat pe fizician, care s-a intrebat apoi ce altceva ar mai putea construi.

Cum a fost folosita forta de frecare pentru a construi un turn format din mingi de tenis? Secretul este sfera de deasupra, care tot timpul va exercita o forta asupra straturilor inferioare si, astfel, va forta structura sa ramana impreuna. Ca reactie, straturile de jos vor pastra si ele integritatea constructiei.

Cele mai simple astfel de turnuri pot fi construite ridicand mai intai o piramida mare si indepartand ulterior anumite mingi. „Asa am ajuns sa construiesc aceasta structura ciudata din 14 mingi care arata ca un pom de Craciun”, a mai spus el.

Odata ce-a fost asezata o baza corecta, constructia poate fi inaltata din ce in ce mai mult, cu toate ca, odata cu adaugarea de centimetri creste si dificultatea stabilizarii ei.

In continuare, fizicianul va explora cum poate aplica descoperirile la scara si mai mare. Ba chiar se intreaba daca ceea ce a aflat ar putea fi transformat intr-un board game in care jucatorii sa se intreaca in ridicarea celor mai neconventionale structuri prin aceasta metoda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.