miercuri, 29 mai, 2024

COVID-19: care sunt comorbidităţile care cresc riscul de complicaţii

Distribuie:

Publicat:

Există anumite boli sau situaţii care expun mai mult probabilităţii de apariţie a unor complicaţii sau deces la persoanele depistate cu COVID-19. În această situaţie, sunt recomandate atât vaccinarea, cât şi respectarea riguroasă a măsurilor de protecţie.

Odată cu pandemia, termenul „comorbidităţi” a fost folosit mai des. Alături de vârsta înaintată, comorbidităţile sunt factor important de risc în apariţia formelor grave de COVID-19. Comorbidităţile sunt afecţiunile asociate (2 sau mai multe patologii), care cresc riscul de evoluţie severă în cazul infecţiei cu Sars-CoV-2. 

Un studiu din 2020 a arătat că o persoană cu afecţiuni preexistente, care se îmbolnăveşte de COVID-19 prezintă o „progresie mai rapidă şi mai severă”. Cercetătorii au observat şi că existenţa comorbidităţilor este un factor de risc de infectare cu noul coronavirus. Categoriile cele mai vulnerabile în faţa complicaţiilor precum sindromul de detresă respiratorie acută şi pneumonie sunt pacienţii cu hipertensiune, obezitate, boli pulmonare cronice, diabet şi cei cu boli cardiovasculare.

 

Iată care sunt patologiile la risc!

 

Autorităţi sanitare precum Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA şi Înalta Autoritate de Sănătate din Franţa (HAS) au inclus pe lista comorbidităţilor următoarele:

– Obezitatea (indicele de masă corporală mai mare de 30)

– Bolile pulmonare cronice: Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), insuficienţa respiratorie, astmul (moderat sau sever), bronşiectazia, fibroză chistică, embolism pulmonar, hipertensiune pulmonară)

– Afecţiunile cardiovasculare (insuficienţa cardiacă, cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială complicată, antecedente de accident vascular cerebral)

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img