sâmbătă, 25 mai, 2024

Creştere a cazurilor de varicelă. Adulţii pot face forme mai agresive decât copiii

Distribuie:

Publicat:

La Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara s-a observat recent o creştere a numărului de cazuri de varicelă după ce, în ultimii doi ani, nu a fost evaluat niciun pacient cu această boală foarte contagioasă. În multe cazuri, varicela sau vărsatul de vânt, cum mai este cunoscută în popor, are forme uşoare, dar pot apărea complicaţii precum encefalita. Deşi este o boală a copilăriei, poate să apară şi la adulţi.

Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice, implicat atât în apariţia vărsatului de vânt, cât şi a zonei zoster. Virusul se transmite foarte uşor, prin intermediul picăturilor de tuse, strănut şi salivă, prin obiectele contaminate şi prin contactul direct cu veziculele pline cu lichid specifice bolii. Cei care nu au avut varicelă au un risc de 90% să se îmbolnăvească dacă vin în contact cu o persoană infectată. Bebeluşii au protecţie faţă de boală în primele 6 luni de viaţă, prin anticorpii primiţi de la mamă. Până la vârsta de 10 ani, copiii sunt vulnerabili în faţa acestei boli, primăvara înregistrându-se adevărate epidemii.

Cum se manifestă varicela

În primul stadiu, varicela are simptome asemănătoare cu cele ale unei viroze: febră, secreţii nazale, lipsa poftei de mâncare şi dureri uşoare de gât. După 14 ore începe să apară erupţia specifică, primele semne fiind mici puncte, care iau apoi forma unor băşicuţe umplute cu lichid. Erupţia apare mai înâi pe abdomen, spate şi faţă, după care se extinde pe tot corpul, chiar şi pe mucoase şi pe pielea capului. După ce se sparg, veziculele lasă în urmă o crustă care se va desprinde în cel mult 2 săptămâni. Bubiţele nu trebuie sparte, pentru că pot rămâne cicatrici.

„Un bolnav este contagios cu aproximativ 2-3 zile înaintea apariţiei primelor semne de boală şi pe toată perioada eruptivă, plus încă 7 zile din momentul în care apare ultimul val eruptiv, când elementele cu aspect de veziculă se transformă în crustă şi aceasta se desprinde singură”, explică medicul primar pediatru Corina Cîlcic.

COntinuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img