sâmbătă, 25 mai, 2024

Creștere în 2021 a tranzitului navelor prin Strâmtoarea Bosfor

Distribuie:

Publicat:

Numărul navelor care au trecut prin Strâmtoarea Bosfor a crescut în 2021, fiind înregistrat un număr record de tancuri chimice şi nave de mari dimensiuni, un argument pentru planul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a investi 15 miliarde de dolari pentru a construi o rută navigabilă alternativă, informează Bloomberg.

Potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Transporturilor din Turcia, tranzitul navelor prin Strâmtoarea Bosfor, care leagă Marea Neagră de Marea Marmara şi Marea Mediterană, a crescut cu 147 anul trecut, până la 38.551 de nave. În plus, tranzitul de nave cu o lungime mai mare de 200 de metri şi a tancurilor chimice a atins cele mai mari valori din istorie, la 5.306, respectiv 2.701 de nave. Aceste date arată că ieşirea din pandemie a stimulat tranzitul navelor prin Strâmtoarea Bosfor, inversând o tendinţă de scădere care a început în 2007.

În urmă cu un deceniu, preşedintele Erdogan a lansat un proiect privind un canal navigabil cu o lungime de 45 de kilometri care să facă legătura între Marea Neagră şi Marea Marmara şi să reducă presiunile asupra Strâmtorii Bosfor. Într-un raport guvernamental publicat în 2019, preţul estimativ al canalului era de 75 miliarde de lire (13 miliarde de dolari la acea dată).

În cei 18 ani de când conduce Turcia, Erdogan a investit zeci de miliarde de dolari în uriaşe proiecte de infrastructură precum noul aeroport din Istanbul, un nou pod peste Bosfor şi mari spitale. Deocamdată, noul canal navigabil rămâne doar la stadiul de proiect în condiţiile în care Turcia caută modalităţile prin care să finanţeze lucrările.

Canalul Istanbul ar urma să înceapă în districtul Kucukcekmece de lângă Marea Marmara, unde există deja un lac interior, se va îndrepta spre rezervorul Sazlidere, după care se va termina la Marea Neagră, la nord de localitatea Durusu. Cu o adâncime de 25 de metri şi o lăţime de 400 de metri, noul canal ar urma să fie integrat cu noi porturi şi centre logistice, urmând a include şi trei tuneluri subterane pentru autovehicule, informează Agerpres.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img