Cristina Tarcea, in vizorul CSM: Lia Savonea a cerut dezbaterea in Sectia de judecatori a conflictului provocat de conducerea ICCJ

0
34

Judecătorul Lia Savonea cere CSM să supună în dezbatere efectele deciziei CCR prin care s-a constatat existența generat de conducerea ÎCCJ, precizând că "Secția trebuie să dezbată în ce măsură conduita conducerii ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiției", potrivit Mediafax.

"Doresc să îmi permiteți, cu acordul colegilor mei, să pun în discuție o cerere pe care am formulat-o vineri, însă am înregistrat-o abia în această dimineață la cabinetul dumneavoastră., aceea de a supune dezbaterii Secției pentru judecători a implicațiilor deciziei CCR din data de 7 noiembrie, conflict care a fost generat de către conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție. În fapt, vă rog să asigurați cadrul necesar unei ședințe viitoare în care să putem dezbate vizavi de consecințele acestei decizii. Deci, e un fapt că avem un conflict de natură juridică constituțională, fapt este că acest conflict a fost generat de către conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție prin refuzul asumat de aplicare a unei legi, că au fost, s-au produs consecințe într-un domeniu destul de sensibil al legalei compuneri a completurilor de judecată, că aceasta a putut să influențeze, vom vedea, distribuirea aleatorie a cauzelor. Noi știm că justiția este egală, imparțială, unică pentru toți, că responsabilitățile și obligațiile conducerilor instanțelor trebuie să fie egale de la Judecătoria Podul Turcului până la conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, asta scrie în lege, și eu vreau să mă asigur că se întâmplă și în fapt acest lucru. Cred că secția trebuie să dezbată în regim de urgență, desigur nu mai degrabă de publicarea deciziei CCR, în ce măsură conduita Înaltei Curți de Casație și Justiție, conducerii de fapt a Înaltei Curți de Casație și Justiție nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale justiției, respectiv de la obligațiile de a asigura părților o judecată independentă, complete constituite numai în condițiile și în termenii legii și așa mai departe", a declarat judecătorul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, la începutul ședinței.

”Am luat act de susținerile dumneavoastră si de solicitarea formulată. Vom aprecia pe viitor asupra acesteia”, a replicat președintele CSM, Simona Marcu.

Instanța supremă a schimbat, vineri, prin tragere la sorți, membrii completelor de cinci judecători pentru 2018 după ce CCR a decis că există conflict juridic constituțional între Înalta Curte de Casație și Justiție și Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.