sâmbătă, 25 mai, 2024

Cum au reacționat Washingtonul şi Berlinul la armistițiul de 36 de ore propus de Vladimir Putin

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele american Joe Biden a apreciat că Vladimir Putin caută "o gură de aer" prin lansarea unui armistiţiu de 36 de ore în Ucraina cu ocazia sărbătorii de Crăciun după calendarul iulian, a declarat joi preşedintele american Joe Biden jurnaliştilor la Casa Albă, răspunzând astfel la întrebarea acestora despre opinia sa referitor la propunerea de încetare a focului lansată de Moscova, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele rus "era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer", a afirmat Biden într-un discurs la Casa Albă.

Kremlinul a declarat că Putin ordonase o încetare a focului începând de la miezul zilei de vineri, după un apel la armistiţiu de Crăciun al patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ucraina a respins oferta lui Putin de încetare a focului pentru 36 de ore cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, afirmând că nu va exista niciun armistiţiu până când Rusia nu-şi va retrage forţele invadatoare din teritoriile ocupate.

La rândul ei, diplomaţia germană a estimat joi că "pretinsa" încetare a focului rusă în Ucraina cu ocazia Crăciunului, după calendarul iulian, nu va aduce "nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă", potrivit AFP.

"Dacă Putin voia pace şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere", a afirmat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-un mesaj pe Twitter.

Continuarea pe stiirpesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img