Cum e sa cresti langa Cernobil: „Merele erau de marimea unui pepene”

0
67

Janina Scarlet avea mai putin de 3 ani atunci cand s-a produs dezastrul nuclear de la Cernobil, cel mai grav eveniment de acest fel din istorie. 

Explozia reactorului de la Cernobil a raspandit in atmosfera particule radioactive pana in Ucraina, inclusiv in orasul natal al lui Scarlet. Avea aproape 3 ani atunci cand dezastrul a lovit la Cernobil.

Pe 26 aprilie 1986, in jurul orei 1:23, o minge de foc a distrus un reactor nuclear si a umplut cerul cu radiatii toxice. Particulele toxice eliberate in atmosfera au atins si orasul Vinnytsia, aflat la 200 de kilometri departare, unde locuia familia lui Scarlet.

„In primele doua saptamani, desi stiam ca s-a intamplat ceva la centrala de la Cernobil, nimeni nu ne-a explicat dimensiunea situatiei. Ni s-a spus ca este tinuta sub control si ca totul e in regula. Asa ca oamenii din Ucraina au continuat sa iasa afara, sa respire aerul, sa bea apa neimbuteliata si sa manance fructe. Toate erau otravite”, isi aminteste psihologul.

Dupa accident, tot teritoriul de pe o raza de 30 de kilometri a fost declarat zona interzisa. Scarlet si familia sa locuiau, insa, in afara acestui perimetru, asa ca au continuat sa isi duca viata acolo pentru inca 9 ani. Tanara isi aminteste ca avea perioade lungi de timp in care era bolnava, nu mergea la scoala ci la spital.

Astazi, Scarlet lucraza ca psiholog si locuieste in San Diego, California. Consecintele copilariei sale in zona radioactiva sunt inca foarte prezente: femeia are migrene frecvente, sufera crize in fiecare an si, din acest motiv, nu are voie sa conduca.

Primele amintiri de la Cernobil

Scarlet spune ca inca are in minte fragmente din intamplarile primelor luni de dupa dezastru. Femeia isi aminteste clar ca fructele devenisera gigantice: „Merele aveau dimensiunea unor pepeni”.

In afara de aceste consecinte inspaimantatoare, au aparut si unele anomalii care ar putea fi considerate mai putin ingrijoratoare: „De exemplu, parintii mei mi-au spus ca atunci a fost cea mai frumoasa primavara pe care au vazut-o vreodata, pentru ca, aparent, radiatiile au dus la inflorirea exagerata a copacilor. Din pacate, totul era toxic”, isi aminteste tanara.

Scarlet a ajuns in Statele Unite in 1995, atunci cand s-a mutat alaturi de familia sa in Brooklyn, New York. Pe atunci avea 12 ani si recunoaste ca i-a fost foarte dificil sa se adapteze, atat la scoala, cat si in societatea americana.

Desi au trecut 33 de ani de la explozia de la Cernobil, consecintele expunerii la radiatii inca se vad. Dezastrul nuclear a fost considerat motivul principal pentru care 50 de persoane au murit din cauza expunerii la materie toxica, iar oamenii de stiinta spun ca numarul real al victimelor s-ar putea sa nu fie cunoscut niciodata. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, in total, aceasta catastrofa ar putea fi considerata responsabila pentru aproximativ 5.000 de decese provocate de cancer.