Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică şi principala cauză de dizabilitate. Este esenţial ca toţi să cunoaştem simptomele unui AVC şi să ştim ce să facem dacă o persoană din familie sau din preajma noastră este victima unui accident vascular cerebral.
Deşi se consideră că accidentul vascular cerebral survine doar la bătrâneţe, un AVC apare la vârste din ce în ce mai mici. Estimările arată că în România, anual, în jur de 55.000 de oameni suferă un accident vascular ischemic şi 10.000 un AVC hemoragic.
Accidentul vascular ischemic, cea mai frecventă formă de AVC, apare când se blochează circulaţia sângelui în artera care furnizează oxigen creierului.
Accidentul vascular hemoragic are loc în urma ruperii unui vas de sânge, care poate fi malformat congenital (anevrisme, angioame) sau dobândit (prin traumatisme sau tumori). Hemoragia se poate produce în interiorul sau în afara creierului.
Mai există şi accidentul ischemic tranzitor, care are ca specific faptul că fluxul sangvin la nivel cerebral este blocat pentru o perioadă scurtă, de regulă, nu mai mult de 5 minute.