Ghimbirul contine substante (mai exact: gingerol si shogaol), care au un efect de calmare asupra intregului tract digestiv. De aceea, el este de mare folos in combaterea tulburarilor digestive de orice fel: relaxeaza esofagul, ajuta la o desfasurare normala a digestiei si micsoreaza riscul de aparitie a arsurilor, deoarece stimuleaza contractiile muschiului circular cardia, asa incat acidul gastric ramane in stomac si nu mai urca in esofag.
Actiunea benefica a ghimbirului asupra digestiei a fost valorificata de oameni inca din vechime. In antichitatea greaca, la sfarsitul unor mese copioase, se manca ghimbir cu paine, pentru a preveni orice fel de probleme digestive. Candva (nu se stie precis cand), cineva a avut ideea de a-l introduce in aluatul pregatit pentru paine – si astfel a aparut turta dulce. In secolul 16, ghimbirul era atat de pretuit in Europa ca stimulent pentru digestie, incat se gasea obligatoriu pe toate mesele, alaturi de sare si piper, noteaza formula-as.ro.
Daca aveti arsuri la stomac, un ceai de ghimbir va poate usura imediat suferinta. Puneti intr-o cana cu apa clocotita jumatate de lingurita de radacina macinata sau proaspat rasa. Pentru a va asigura o protectie suplimentara, beti infuzia cu 20 de minute inainte de a va aseza la masa. Tot atat de eficient si de bun la gust este si ghimbirul conservat la borcan.