luni, 29 aprilie, 2024

Cum să cureți cuptorul în mod natural. Fă acest amestec și petele dispar

Distribuie:

Publicat:

Curățarea cuptorului este ca și cum ai merge la dentist. Puțini dintre noi așteaptă cu nerăbdare această experiență (iar unii dintre noi chiar o detestă), dar, de multe ori, gândul la curățare este mai rău decât curățarea în sine.

Probabil că ați mai auzit asta: Funcția de autocurățare a unui cuptor poate fi foarte urât mirositoare. Atât de urât mirositoare, încât nu vă recomand să o puneți în funcțiune, ei bine, niciodată. Doar pentru că există o modalitate mai bună. Înainte de sărbători, este un moment la fel de bun ca oricare altul pentru a vorbi despre această modalitate mai bună.

Am o metodă complet sigură, naturală și eficientă pentru a face treaba – fără substanțe chimice dure și fără curățare automată cu căldură ridicată și cu detector de fum. Este nevoie de puțin timp și de puțină grăsime de cot, dar răsplata merită din plin. În plus, cel mai probabil aveți deja în dulapuri tot ce vă trebuie pentru a vă ocupa de acest proiect.

Când m-am mutat prima dată în casa mea, cuptorul era acoperit cu o murdărie suspectă, neagră și lipicioasă. Era ca și cum cineva ar fi prăjit o duzină de pui întregi fără să folosească o tigaie. Primul meu instinct a fost să pornesc setarea de curățare automată (ceea ce ar fi fost o idee teribilă, deoarece cuptorul nostru are mai mult de 20 de ani). Aceasta, practic, ridică temperatura până la un punct în care orice lucru rămas înăuntru este ars până se arde, pe care îl puteți șterge apoi după ce se răcește. Într-un fel funcționează, dar în unele cazuri chiar înrăutățește totul, iar în cazul nostru a declanșat detectoarele de fum – cel mai probabil un semnal de alarmă.

Care este alternativa? Puteți cumpăra substanțe chimice extrem de dure care vor mânca orice resturi rămase, dar vaporii sunt suficient de puternici pentru a vă pârli sprâncenele. Probabil că nici amețelile care le însoțesc nu merită.

În schimb, vă puteți curăța cuptorul în mod natural cu puțin oțet, bicarbonat de sodiu și cu o bună și veche unsoare de cot! Iată cum am făcut-o.

Cum se curăță cuptorul

De ce aveți nevoie

Bicarbonat de sodiu
Apă
Mănuși de cauciuc
O cârpă de vase umedă
Spatulă din plastic sau silicon
Sticlă cu pulverizator
Oțet alb

Instrucțiuni

Goliți cuptorul: Scoateți grătarele din cuptor, piatra de pizza, termometrul de cuptor și orice altceva aveți în interiorul cuptorului. Dați-le deoparte.

Faceți o pastă de bicarbonat de sodiu: Într-un castron mic, amestecați o 1/2 cană de bicarbonat de sodiu cu câteva linguri de apă. Ajustați raportul dintre cele două după cum este necesar până când obțineți o pastă care se poate întinde. Pentru mine a fost nevoie de aproximativ 3 linguri de apă pentru a obține consistența tartinabilă dorită.

Încingeți cuptorul: Întindeți pasta pe toate suprafețele interioare ale cuptorului dumneavoastră, ferindu-vă de elementele de încălzire. Am folosit mănuși pentru această porțiune, deoarece cuptorul meu era destul de murdar. M-a ajutat să intru cu adevărat înăuntru și să acopăr cele mai murdare colțuri și crăpături, fără a trebui să-mi fac griji pentru toată murdăria de sub unghii. Bicarbonatul de sodiu va căpăta o culoare maronie pe măsură ce îl frecați; de asemenea, s-ar putea să fie mai bucăți în unele locuri decât în altele, ceea ce este în regulă. Încercați doar să acoperiți tot cuptorul cât mai bine, acordând o atenție sporită zonelor deosebit de unsuroase.

Lasă-l să stea peste noapte: Lăsați amestecul de bicarbonat de sodiu să se odihnească timp de cel puțin 12 ore, sau peste noapte.

Curățați grătarele cuptorului: Între timp, curățați grătarele cuptorului. Vedeți tutorialul complet de curățare aici.

Ștergeți cuptorul: După 12 ore sau peste noapte, luați o cârpă de vase umedă și ștergeți cât de mult puteți din pasta de bicarbonat de sodiu uscată. Folosiți o spatulă de plastic sau de silicon pentru a vă ajuta să răzuiți pasta, după cum este necesar. Am constatat că cârpa umedă a fost suficientă pentru mine, dar o spatulă ar putea fi utilă în acele locuri greu accesibile.

Pulverizați puțin oțet: Puneți puțin oțet într-o sticlă cu pulverizator și stropiți peste tot unde mai vedeți reziduuri de bicarbonat de sodiu în cuptor. Oțetul va reacționa cu bicarbonatul de sodiu și va face ușor spumă.

Faceți o ultimă curățare: Luați cârpa umedă și ștergeți amestecul de oțet și bicarbonat de sodiu rămas cu spumă. Repetați până când toate reziduurile de bicarbonat de sodiu au dispărut. Adăugați mai multă apă sau oțet, după cum este necesar, în timp ce ștergeți pentru a face cuptorul cu adevărat curat și strălucitor.

Înlocuiți rafturile cuptorului: Înlocuiți rafturile cuptorului și orice altceva păstrați în cuptor și ați terminat!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img