Cum scapi de anemie in timpul sarcinii

0
69

Mai devreme sau mai tarziu anemia tot se va instala in organismul tau, indiferent de luna de sarcina. Motivul este cat se poate de simplu, un bebe se dezvolta inauntrul tau si, la fel ca si tine, are nevoie de fier, acid folic si vitamine. Anemia in sarcina se traduce prin insuficienta de celule rosii responsabile cu transportul oxigenului in corp. Este un factor obisnuit in randul viitoarelor mamici, anemia instalandu-se de cele mai multe ori in lipsa unui regim alimentar corespunzator, in cazul unor pierderi mari de sange avute inainte de sarcina, trecerea unui perioade scurte de la ultima sarcina si datorita starilor de greata, precum si a varsaturilor. Cea mai comuna anemie este cea feripriva, cand fierul nu este suficient in organism pentru a asigura aportul de elemente nutritive atat tie, cat si puiului tau aflat in plin proces de dezvolare.

Pentru ca simptomele anemiei in sarcina pot fi asociate cu alte afectiuni sau pot fi confundate cu starile ce alerteaza o posibila sarcina, de cele mai multe ori aceasta nu este depistata la timp. Simptome anemie in sarcina: Starile de somnolenta / Slabiciune, o lipsa de energie nejustificata / Nuantele palide ale pielii, precum si modificari ale culorii unghiilor si a buzelor / Palpitatii ale inimii, bataile devin mai alerte / Dificultatile de concentrare / Dureri de cap

Amorteala / Membrele inferioare si superioare sunt mai tot timpul reci / Probleme de memorie / Schimbarea brusca a dispozitiei, trecerea usoara de la o stare la alta. De aceea sunt recomandate cateva teste inainte de sarcina, precum si in timpul sarcinii, mai cu seama in ultima saptamana din semestrul doi. Depistata la timp, deficienta de fier poate fi ameliorata cu un regim alimentar bogat in acest element, recomandat de mediul specialist.

Riscuri asociate cu anemia in sarcina: Chiar si in cazul unei forme usoare, anemia in sarcina nu este de neglijat. Netratata la timp si corespunzator, ea poate avea repercursiuni asupra fatului, unele dintre acestea fiind drastice. Unul dintre motivele nasterii premature este anemia. Tot ea se face vinovata si de greutatea mica a sugarului, declansarea depresiei, precum si pentru afectiunile de la nivelul coloanei vertebrale sau sangerarile masive. Din acelasi motiv bebe poate dobandi afectiuni severe la coloana sau creier.

Cea mai simpla si la indemana modalitate de a scapa de anemie este alimentatia, mai inainte de orice alt aport suplimentar concentrat. Sunt cateva alimente de care trebuie sa tii cont, sa le introduci in meniul tau zilnic. Deprinzand in timpul sarcinii un stil de viata sanatos, mai ales in privinta preparatelor pe care le consumi, acesta poate deveni rutina si dupa nastere, iar efectele sale vor fi benefice atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

incearca sa consumi carne rosie, ficat, prune, fasole, broccoli, peste, scoci, carne de pasare, nuci si seminte, precum si oua. Aceste alimente sunt bogate in fier si te vor ajuta sa sporesti concentratia din organism. Pe langa alimentele mai sus mentionate ai nevoie si de o portie zdravana de vitamina C. Aceasta ajuta la asimilarea rapida a fierului de catre organism. Pentru a asigura aportul de acid folic ai nevoie de legume cu frunze verzi, paine, cereale imbogatite cu fier, citrice, fasole boabe. Evita consumul de cafea, ceai sau sucuri pentru ca acestea inhiba absorbtia fierului. Suplimentele vitaminice sunt o alta modalitate de a remedia problema anemiei, insa acestea influenta activitatea normala a digestiei, tocmai de aceea mai potrivit este suplimentul pe baza de glucon feros. Lipsa anemiei si prezenta fierului in organismul tau inseamna viata sanatoasa pentru tine si pentru pruncul tau. Avand un echilibru optim de fier, acid folic si vitamina B12 ai de fapt o sarcina sanatoasa, linistita.