Inainte de a fi cunoscuta ca planta medicinala , urzica a fost utilizata ca aliment foarte hranitor. Mai tarziu s-a descoperit ca urzica este un remediu eficient pentru multe afectiuni datorita numarului considerabil de aminoacizi, glucide, amine, acizi grasi volatili, steroli, acid acetic, acid folic, vitamine A, B2, C, indeosebi K, minerale (calciu, fosfor, siliciu, fier) si multe altele.
Urzica este larg raspandita si se intrebuinteaza in intregime: radacina, tulpina, frunze, flori, insa cel mai des se folosesc varfurile de la urzicile tinere care apar la inceputul primaverii, fiind extrem de bogate in minerale. Este adevarat ca atat culesul, cat si spalatul urzicilor nu sunt prea placute, insa multiplele proprietati terapeutice o fac extrem de cautata. De aceea, este indicat ca in fiecare primavara sa faceti o cura de doua-trei saptamani cu urzici. Dimineata se bea, pe stomacul gol o ceasca de ceai, apoi alte doua pe parcursul unei zile. Prepararea ceaiului se face dintr-o lingurita cu varf de frunze de urzici la o ceasca de apa clocotita, se lasa o jumatate de minut, apoi se strecoara si se bea cu inghitituri mici. Este un tonic foarte bun, fiind recomandat chiar si de catre medici ca leac naturist impotriva anemiei.
Ce boli puteti trata cu urzici
Beneficiile urzicilor:
Gratie vitaminelor si mineralelor continute, urzicile echilibreaza sistemul de aparare al organismului, ducand astfel la inlaturarea starilor de anemie;
Are efect benefic in afectiuni respiratorii : bronsite si astm, fluidificand secretiile bronhice si favorizand eliminarea lor prin expectoratie. De asemenea, combate tusea;
Ajuta la digestie si la secretia bilei;
Combate matreata si hraneste radacina firului de par;
Scade glucoza in sange. Daca v-ati decis sa le procurati singuri din padure sau sa le gatiti, asigurati-va ca purtati manusi, deoarece tepii plantelor contin histamine care provoaca durere pentru cateva ore.