Curiozitati despre somn: 30 de lucruri pe care sigur nu le stii

0
116

Avem nevoie de somn pentru a creste, pentru a ne reface si pentru a functiona la parametrii optimi. Memoria si vigilenta depind de cantitatea si calitatea somnului de care avem parte, la fel si capacitatea de concentrare si invatare. Este evident ca somnul ne este absolut necesar, chiar daca, aparent, nu este decat o pierdere de timp. E adevarat, oamenii isi petrec aproape o treime din viata dormind, dar in lipsa somnului viata ni s-ar scurta considerabil. Devenind tot mai constienti de importanta somnului, oamenii de stiinta i-au acordat o atentie deosebit in ultimii ani. De fapt, aproape tot ce stim in prezent despre somn se datoreaza cerecetarilor din ultimii 25 de ani. Iata cateva dintre cele mai interesante descoperiri:

1. Oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decat de foame. Un om normal rezista maxim 10 zile fara somn si aproximativ 14 zile fara mancare.

2. Recordul in ceea ce priveste cea mai lunga perioada fara somn este de 18 zile, 21 de ore si 40 de minute. Persoana care a rezistat atata timp fara somn a avut halucinatii, paranoia, vedere incetosata, a vorbit fara noima si a suferit pierderi de memorie.

3. Nasterea unui copil in familie se traduce pentru parinti in aproximativ 400-750 de ore de somn pierdute in primul an.  

4. Insomnia micsoareaza creierul. Cercetatorii olandezi au descoperit ca pacientii care sufereau de insomnie cronica aveau mai putina materie cenusie in cortexul orbitofrontal stang decat cei care dormeau bine. De obicei, aceasta afectiune este caracteristica oamenilor care sufera de depresie sau de sindrom posttraumatic.

5. Un studiu efectuat in anul 1998 al carei rezultat inca nu a primit o explicatie plauzibila, a aratat ca daca utilizam o lumina puternica pozitionata in partea din spate a genunchiului vom putea sa resetam creierul in ceea ce priveste ceasul biologic.

6. In timp ce dormim creierul nostru se reenergizeaza, celulele se regenereaza, iar corpul nostru incepe sa produca hormoni importanti.

7. 12% din populatia planetei viseaza alb-negru, insa inainte de aparitia televizorului color procentul acestora era de aproximativ 75%.

8. Lipsa somnului poate cauza o crestere in greutate de aproximativ 900 grame pe saptamana deoarece ni se deregleaza echilibrul hormonal si vom simti mai des nevoia de a manca.

9. Inainte de aparitia ceasurilor desteptatoare existau oameni special angajati pentru a da trezirea. Acestia aveau niste bete cu care bateau in geam.

10. Este imposibil sa stranutam atunci cand dormim.

11. E imposibil de spus daca un om este intr-adevar treaz, fara o examinare medicala atenta. Oamenii pot atipi avand ochii deschisi, fara macar sa fie constienti de acest lucru.

12. Specialistii sustin ca un om retine doar 10% din ceea ce a visat intr-o noapte. De aceea, de nulte ori nu mai putem povesti ceea ce am visat, Practic, la 5 minute dupa ce ne trezim ne amintim doar 50% din vis, iar dupa 10 minute, il uitam in proportie de 90%.

13. Somnul REM (faza in care avem vise) apare in rafale, la aproximativ 90 de minute dupa adormire, insumand, de regula, aproximativ 2 ore pe noapte.

14. Nimeni nu stie sigur daca si alte specii viseaza, ceea ce se cunoaste insa este ca unele animale au cicluri de somn similare celor ale oamenilor.

15. Elefantii dormi in picioare in timpul somnului non-REM, dar se intind in faza de somn REM.

16. Unii oameni de stiinta cred visele ne ajuta sa fixam anumite amintiri in memoria pe termen lung. Altii, dimpotriva, sunt de parere ca visele ne ajuta sa eliminam unele amintiri care suprapun, care altfel ne-ar bloca activitatea creierului.

17. Somnul REM poate avea un rol important in dezvoltarea creierului. Somnul copiilor prematuri e reprezentat in proportie de 75 la suta de faza REM, ceea ce inseamna cu 10% mai mult decat in cazul copiilor nascuti la termen. In mod similar, un pui abia nascut de sobolan, caine sau pisica are doar somn REM, in timp ce un porcusor de guineea nou-nascut (care este mult mai dezvoltat la nastere) nu are aproape deloc somn REM.

18. Cercetatorii Ministerului Britanic al Apararii au reusit sa reseteze ceasul intern al soldatilor, astfel incat acestia sa poate merge fara somn timp de pana la 36 de ore. Acestia au incorporat niste fibre optice subtiri in niste ochelari speciali pentru  a proiecta un inele de lumina alba stralucitoare (cu un spectru identic cu un rasarit de soare) pe marginea retinei soldatilor, pentru a-i face sa creada ca tocmai s-au trezit. Sistemul a fost folosit prima data pe piloti americani in timpul bombardamentelor din Kosovo.

19.  O veghe sustinuta timp de 17 ore conduce la o scadere a performantei similara celei produse de un nivel de alcool in sange de 0,05%.

20. Masiva deversare de petrol din 1989 a Exxon Valdez in Alaska, dezastrul navetei spatiale Challenger si accidentul nuclear de la Cernobil – toate au fost puse pe seama erorilor umane, in care lipsa somnului a avut un rol fundamental.

21. Oboseala indusa de somnul deficitar cauzeaza 1 din 6 accidente rutiere mortale.

22. Expunerea la zgomot in timpul noptii poate suprima functia sistemului imunitar, chiar daca persoana care doarme nu se trezeste. Zgomotele nefamiliare si zgomotul di timpul primelor si ultimelor doua ore de somn au cel mai mare efect perturbator asupra ciclului de somn.

23. „Alarma naturala“ care permite unor oameni sa se trezeasca atunci cand isi doresc, uneori cu cateva minute inaintea ceasului desteptator, reprezinta rezultatul unei explozii de adrenocorticotropina, un hormon al stresului. Cercetatorii spun ca acest lucru reflecta o anticipare inconstienta a stresului determinat de trezire.

24. Unele medicamente somnifere, cum ar fi cele barbiturice, suprima somnul REM, ceea ce poate fi daunator pe o perioada lunga de timp.

25. Dupa 5 nopti de somn insuficient, efectul alcoolului asupra organismului va fi de doua ori mai mare. Mai exact, trei bauturi alcoolice vor fi resimtite ca si cum ai fi baut sase astfel de bauturi in conditii normale de odihna.

26. Oamenii dorm, in medie, cu trei ore mai putin decat alte primate. Cimpanzeii, maimute rhesus, maimutele veverita si babuinii dorm circa 10 ore pe noapte.

27. 10% din persoanele care sforaie au apnee in somn, o tulburare caracterizata de oprirea respiratiei de pana la 300 de ori pe noapte, fapt care creste semnificativ riscul de aparitie a unui atac de cord sau accidentului vascular cerebral.

28. Sforaitul apare numai in timpul somnului non-REM.

29. Unele studii sugereaza ca femei au nevoie de o ora de somn pe noapte, comparativ cu barbatii, ceea ce ar putea explica vulnerabilitatea femeilor in fata tulburarilor depresive.

30. Acea stare care ne retine atunci cand ar trebui sa ne dam jos din pat dimineata se cheama dysania.

sursa: adevarul.ro