joi, 29 februarie, 2024

Nicolas Sarkozy: Crimeea a ales Rusia si asta nu i se poate reprosa

Distribuie:

Publicat:

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, lider al opozitiei de dreapta in prezent, a estimat sambata ca nu poate “reprosa Crimeii” ca “a ales Rusia” si a avertizat impotriva unui nou “razboi rece” cu Moscova.

“Avem o civilizatie in comun cu Rusia. Interesele americanilor cu rusii nu sunt interesele Europei cu Rusia”, a afirmat fostul sef al statului francez, Nicolas Sarkozy, in cursul unei reuniuni la Paris a liderilor partidului de dreapta UMP, pe care il conduce, potrivit Agerpres.

“Nu vrem reizbucnirea unui razboi rece intre Europa si Rusia”, a spus el, evocand tensiunile intre Moscova si tarile occidentale, ca urmare a conflictului din estul Ucrainei si a anexarii Crimeii de catre Moscova in martie 2014, dupa un referendum al populatiei locale.

“Crimeea a ales Rusia si asta nu i se poate reprosa”, a adaugat Sarkozy, estimand de altfel ca “trebuie gasite mijloace pentru o forta de interpunere in scopul de a proteja rusofonii din Ucraina”.

“Ucraina trebuie sa-si pastreze vocatia de punte intre Europa si Rusia. Ea nu are vocatia sa intre in Uniunea Europeana”, a afirmat el.

Declaratiile lui Sarkozy intervin in timp ce succesorul sau socialist Francois Hollande s-a angajat impreuna cu cancelarul german Angela Merkel in intense negocieri cu Moscova si Kiev pentru a incerca sa obtina un acord de pace in Ucraina.

De la intoarcerea in cursul noptii din Rusia, presedintele Hollande a estimat sambata ca aceste convorbiri sunt “una dintre ultimele sanse” de a evita “razboiul”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img