luni, 29 aprilie, 2024

Daca cei mai bogati ar plati taxe mai mari, inegalitatea intre bogati si saraci ar fi mult mai redusa. Cresterea economica nu ar fi afectata

Distribuie:

Publicat:

Taxele mai ridicate aplicate celor mai mari venituri ar ajuta la reducerea inegalitatii intre bogati si saraci, fara sa aiba un efect advers asupra cresterii economice, potrivit unui raport al Fondului Monetar International (FMI), citat de The Guardian. 

Astfel, FMI a contrazis argumentul potrivit caruia cresterea economica ar avea de suferit daca guvernele din tarile dezvoltate din Occident ii obliga pe cei mai bogati 1% sa plateasca mai multe taxe.

Teoria taxelor sugereaza ca ar trebui sa existe taxe semnificativ mai mari pentru cei cu venituri mai mari, dar argumentul impotriva acestei initiative este ca impactul pe care l-ar avea asupra celor bogati ar afecta economia, noteaza publicatia citata.

FMI transmite, insa, ca rezultatele empirice nu sustin acest argument. Ar putea fi, de asemenea, luate in considerare, diferite tipuri de taxe impuse averilor, a adaugat institutia.

Raportul FMI nu mentioneaza o tara si nu specifica la ce nivel guvernul ar trebui sa stabileasca o rata mai mare a taxelor pentru cei 1% care au cele mai mari castiguri. In schimb, FMI sustine ca taxele mai mari pentru cei bogati sunt necesare pentru a opri cresterea inegalitatii dintre venituri.

Potrivit institutiei, majoritatea economiilor avansate din Occident au experimentat o crestere considerabila a inegalitatii veniturilor in ultimii 30 de ani, generata, in principal de cresterea veniturilor a 1% din populatie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img