In ultimele decenii, studiile efectuate asupra muraturilor fermentate au descoperit beneficiile alimentare si terapeutice pe care acestea le produc in organismul nostru odata consumate. Iata care sunt motivele pentru care trebuie sa le consumi:
1. Muraturile fermentate natural, ofera organismului un impuls foarte mare de crestere a nivelului de serotonina, astfel sunt si un substituent foarte eficient al produselor farmaceutice care trateaza efectele depresiei si ale anxietatii.
2. Alimentele fermentate natural, precum muraturile, contin bacterii sanatoase numite probiotice. In urma studiilor efectuate pana in prezent, s-a stabilit ca aceste probiotice au potentialul de a schimba starea noastra de spirit si de a consolida sistemul imunitar.
Asadar conservati in sare orice fel de leguma, in functie de preferinte. Important e de stiut ca in varza murata, vitamina C se pastreaza in proportie de 90%.
Cele mai importante beneficii ale consumului de muraturi:
– Vitaminele sunt pastrate intacte in muraturi.
– Au un continut foarte redus de calorii-procesul de fermentare a muraturilor consta in consumarea zaharurilor legumelor si fructe (de aceea muraturile sunt acre) si astfel sunt cele mai puternice alimente anti-obezitate.
– Intaresc imunitatea
– Impiedica imbatranirea preamatura
– Au efecte antibiotic si viral, protejeaza sistemul nervos si cel endocrine, datorita ingredientelor folosite la prepararea muraturilor: frunze de telina, usturoi, radacina de hrean.
– Varza murata este cel mai bun remediu impotriva kilogramelor in plus, iar varza rosie murata este cel mai bun vitaminizant si anticancerigen.
– Castravetii ajuta foarte mult la digestie si la reglarea tractului digestiv, datorita fibrelor naturale pe care le contin.
– Gogonelele sunt hepatoprotectoare si anticancerigene
– Parodontoza se trateaza cu salata de varza rosie taiata subtire. De asemenea, este recomandat de 3 ori pe zi clatirea gurii cu moare de vaza rosie.
Totusi, daca suferiti de boli cronice de rinichi, hipertensiune sau insuficienta cardica, este bine sa le evitati. Nu uitati de cea mai importanta conditie pentru a beneficia de toate aceste beneficii: muraturile trebuie sa fie de casa, fermentate in sare, nu in otet si zahar. Muraturile in otet nu contin probitice si isi pastreaza o mica parte din nutrienti.
sursa: eva.ro