Este deosebit de important sa se adopte un control riguros al cantitatii de hrana zilnica si o conduita alimentara protectiva inca din anii tineretii. Este gresita ideea ca numai la batranete trebuie sa ne hranim corect. Prin abuzurile alimentare din timpul tineretii si al maturitatii este posibila achizitionarea cancerului, mai intai la organele componente ale aparatului digestiv (esofag, stomac, intestine, rect). S-a constat ca 50% din cancerele de colon sunt legate de supraalimentatie si exces ponderal.
Un pericol actual este si ingerarea, concomitent cu hrana, a unor substante cancerigene cum ar fi nitritii proveniti din nitratii ingrasamintelor chimice azotate. La nivelul stomacului, duodenului si intestinului subtire, nitritii se combina cu amine alimentare formand nitrozamine, compusi foarte puternic cancerigeni. Aceleasi efecte negative prezinta si unele pesticide folosite in agricultura (erbicide, fungicide, insecticide), preluate din exterior odata cu alimentele si transformate enzimatic la nivelul stomacului in substante cancerigene, cu extindere in colon, stomac si ficat.