De ce unii dintre noi avem pete albe pe unghii

0
49

Sa fie vorba despre lipsă de calciu? Aceste pete pot avea in fpt diverse cauze. Acestea se numesc in termeni medicali leuconichie.

Petele albe relativ întinse, care sunt însoțite și de o îngroșare a unghiei, pot fi indicii pentru anumite afrectiuni. Cele mai răspândite sunt micozele, cauzate de ciuperci microscopice, și, într-o măsură mai mică, psoriazisul.

Totuși, cel mai frecvent, petele albe sunt consecința unor microtraumatisme, adesea autoprovocate.

Unghia nu înseamnă numai materie cornoasă insensibilă, ea este un mic organ, constituit de keratină (o proteină) care se așează peste un strat de celule (keratinocite). Unghiile joacă un rol important pentru apucarea obiectelor din cauza rigidității lor. Protejează fața dorsală a degetelor de la mâini și de la picioare de agresiuni externe: presiune, șocuri, variații de temperatură. Servesc, totodată, drept instrumente, pentru a zgâria, a rupe sau a răzui. Pe scurt, sunt fantastice. Însă nu le plac loviturile, ceea ce dă naștere uneori petelor albe.

De ce unii dintre noi avem pete albe pe unghii

Carența de calciu pentru a explica originea petelor albe de sub unghii este o legendă, chiar dacă așa v-au spus, poate, bunicii. Nu există nicio legătură între carența de calciu și petele de sub unghii. Nu e nevoie, prin urmare, să beți un litru de lapte de zi sau să faceți o cură de brânzeturi. Uneori pot indica, însă, o lipsă de anumite minerale și nutrienți (zinc, în special și vitaminele A și B6).

Pentru a limita apariția petelor albe este suficient să aveți grijă de unghii: nu le roadeți, nu le piliți, nu îndepărtați cuticulele (pielița de la baza unghiilor), nu traumatizați matricea, adică baza unghiei. E valabil și pentru unghiile de la picioare, în cazul cărora e important să nu purtăm pantofi prea strâmți.

Și mai rămâne o soluție, în cazul petelor albe de sub unghii: pur și simplu așteptați să ajungă la vârf și atunci scăpați de ele tăind vârful unghiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.