duminică, 28 aprilie, 2024

Departamentul de stat al SUA vine cu noi precizari: Putin e singurul care poate opri razboiul

Distribuie:

Publicat:

Statele Unite ale Americii au facut o serie de lucruri pentru a preveni o invazie rusa la scara larga in Ucraina, insa dictatorul Vladimir Putin a decis sa inceapa razboiul pe 24 februarie si el este singurul om care il poate opri – sustine Karen Donfried, adjunct al secretarului de stat al SUA. "Eram in administratie in acel moment si as spune ca am facut o serie de lucruri pentru a incerca sa prevenim acest razboi. Dupa cum stiti, pe la jumatatea lunii octombrie, serviciile noastre de informatii au aratat ca presedintele Putin lucreaza asupra unei invazii la scara larga a Ucrainei. Prin urmare, unul dintre lucrurile pe care le-am facut a fost sa aruncam o lumina asupra acesteia" – a explicat Donfried, intr-un interviu acordat agentiei ucrainene RBC. Oficialul a subliniat ca Statele Unite au impartasit cat mai multa informatie cu aliatii si partenerii in legatura cu pregatirile care aveau loc pentru invazia rusa. "Si am sperat, de asemenea, ca acest lucru ar putea schimba planurile lui Putin. Am fost sensibili si la interactiunea diplomatica cu Rusia.

Eu personal am reprezentat Statele Unite la Moscova in decembrie anul trecut, cand ni s-au pus la dispozitie proiecte ale acestor acorduri (cu privire la 'garantiile de securitate' pentru Federatia Rusa – n.r.). Unul era pe linia SUA-Rusia, iar celalalt – Rusia-NATO. Si am luat acest lucru in serios si ne-am ocupat de diplomatie in jurul acestor proiecte de tratate. In ianuarie, rusii au solicitat raspunsuri scrise, pe care noi le-am furnizat" – isi aminteste Karen Donfried. Totusi, adjunct al secretarului de stat al SUA subliniaza ca, in pofida acestor eforturi, Putin a decis sa lanseze o invazie la scara larga si brutala a Ucrainei pe 24 februarie. "A fost decizia unui singur om de a invada Ucraina pe 24 februarie. Am putea sa privim in urma si sa ne dorim sa fi facut asta sau asta, dar cred ca trebuie sa fim clari: Vladimir Putin a luat acea decizie pe 24 februarie si este singurul om de pe aceasta planeta care poate decide sa puna capat acestui razboi chiar astazi. Asadar, eu il consider responsabil pentru declansarea razboiului si il consider responsabil pentru incheierea acestui razboi brutal" – a adaugat Donfried.

Amintim ca, in vara, Bloomberg a publicat un material continand o declaratie a presedintelui american, Joe Biden, in care se arata ca presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a acordat atentie avertismentului ca Rusia ii va invada tara in februarie. In replica, Biroul Presedintelui de la Kiev a raspuns ca autoritatile ucrainene stiau despre toate scenariile dezvoltate in Federatia Rusa. Presedintele Volodimir Zelenski, de asemenea, a dezvaluit ca, inainte de inceperea invaziei ruse la scara larga, unii parteneri occidentali au propus Ucrainei sa sape transee. "Iar Ucraina a raspuns: dati-ne arme" – a declarat atunci Zelenski.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img