marți, 21 mai, 2024

Deschiderea Expoziției aniversare „135 de ani de cale ferată Bârlad – Vaslui” s-a bucurat de un real succes

Distribuie:

Publicat:

Joi, de la ora 11.00, la etajul I al Stației CFR Bârlad, Primăria Municipiului Bârlad, Consiliul Local Municipal Bârlad, CENAFER – Muzeul CFR București și Regionala de Căi Ferate Iași au marcat 135 de ani de la darea în circulație a liniei de cale ferată Bârlad – Vaslui. Evenimentul a fost marcat cu inaugurarea unei expoziții aniversare, care va fi deschisă publicului, timp de trei zile, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Într-un cadru festiv, organizatorii au recompensat cu diplome și medalii aniversare mai mulți angajați ai CFR din Bârlad care de-a lungul anilor s-au evidențiat în activitate. Recunoașterile au fost înmânate de către primarul Dumitru Boroș, care le-a mulțumit public tuturor angajaților CFR pentru activitatea depusă într-unul din cele mai dificile sectoare de transport.

Imediat după festivitatea de deschidere, sala expozițională a fost luată cu asalt de zeci de copii, însoțiți de cadre didactice, părinți sau bunici. Micuții s-au arătat fascinați în special de „vedeta” expoziției, și anume o dioramă (machetă) feroviară la scara 1:87, aflată în premieră la Bârlad. Macheta interactivă de trenulețe funcționale și modelism prezintă cu fidelitate, până la cele mai mici detalii, modele reale ale peisajului feroviar: trenuri românești, stații, poduri, complexe de linii, tunele și aspecte ale activității feroviare și umane.

Vizitatorii au putut viziona și o colecție importantă de cărți poștale vechi, medalii aniversare și obiecte de colecție, toate cu subiect feroviar. Tot în premieră, în cadrul expoziției se poate viziona și obiectul de activitate al singurului producător de machete feroviare românești la scară, care este din Bârlad. Firma constructoare produce miniaturi realizate până la cel mai fin detaliu ale locomotivelor și vagoanelor românești.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img