Dezastru ECONOMIC! Legea pensiilor speciale AFECTEAZA bugetul statului

0
75
Chiar daca nu exista o analiza oficiala a impactului pe care il vor avea pensiile speciale asupra bugetului, dimensiunea catastrofei poate fi realizata doar prin prezentarea situatiei existente cu plata din luna aprilie 2017.

Potrivit cursdeguvernare.ro, raportarea acestor sume trebuie facuta la pensia medie de 981 de lei, publicata oficial de Casa Nationala de Pensii Publice tot pentru luna aprilie 2017. Sau poate fi raportata la suma de 1.121 de lei incasata in medie de persoanele care au atins varsta legala de pensionare.

Diferenta foarte mare dintre pensiile speciale si cele obisnuite provine din adaugarea unor sume importante procentual provenite din bugetul de stat, in baza unor legi votate de Parlament.

Cursdeguvernare.ro precizeaza ca pensiile speciale se regasesc si in alte state, dar nu la asemenea proportii. La noi, din cauza unor legi votate de parlamentari, tot mai multe categorii de persoane beneficiaza de pensii speciale de la varste de 45-50 de ani.

De parca pensiile speciale nu ar fi revoltator de mari fata de cele obisnuite, politicienii au decis ca acestea sa poata fi cumulate cu salariile, astfel incat unii beneficiaza si de salariu si de pensie speciala. Mai mult, sunt cazuri in care a aparut aberatia ca pensia sa fie mai mare decat salariul pe baza careia a fost calculata.

Din cauza pensiilor speciale si nu numai, deficitul bugetului de pensii a ajuns la circa 4 miliarde de euro pe an. Asta desi in anii 2006 si 2007, adica atunci cand am intrat in UE, acest deficit nu exista.

Estimarea privind sumele alocate de stat pentru pensiile speciale arata ca ar fi vorba despre circa 70 de milioane de euro pe luna, ceea ce conduce la putin peste 0,1% din PIB-ul anual al tarii!

”Dar problema principala cu pensiile speciale e alta. Nu atat sumele exagerat de mari in raport cu forta economiei primite de beneficiari cat mesajul implicit de nepasare si sfidare transmis societatii. Adica pensionarilor cu si salariatilor cu venituri ”dupa posibilitati”, cum spunea Nenea Iancu”, mai noteaza cursdeguvernare.ro.

Sursa citata mai atrage atentia ca pensiile, inclusiv pensiile speciale oferite cu generozitate suspecta unor categorii restranse de catre stat, reprezinta ”beneficii, nu privilegii oferite selectiv, in dispretul celor care le asigura din munca zilnica sau cu sfidarea marii mase a pensionarilor”