luni, 29 aprilie, 2024

SEMNAL DE ALARMA! Valul URIAS de pensionari ale cadrelor MAI este un risc de SECURITATE NATIONALA

Distribuie:

Publicat:

Sindicalistii din politie sustin ca recentul val de pensionari din politie si din Armata constituie un risc la adresa securitatii nationale, dar ar putea afecta si tratatele semnate cu NATO. Cei din Sed Lex explica ca odata iesiti la pensie, politistii sau militarii nu sunt usor de inlocuit si asta va conduce la vulnerabilizarea sistemului. Cea mai mare problema este in politie, acolo unde exista si asa un deficit de personal, iar dupa valul de pensionari situatia va fi si mai dramatica.

”Valul de cereri de trecere in rezerva inregistrat la cel mai inalt nivel al institutiilor militare din Romania, poate fi pus pe tema spaimei unor oameni din armata, politie sau servicii speciale de a nu ramane fara o pensie consistenta in viitor.

Insa, intentia actualului guvern de a modifica modelul de indexare a pensiilor speciale, tinde sa aiba efecte perverse in sistemul de securitate nationala si ar putea altera chiar si relatia cu aliatii din NATO.

27 de generali din MApN, SRI si MAI au fost trecuti in rezerva in ultimele zile, iar problema inlocuirii acestora cu alti ofiteri experimentati ramane sub semnul intrebarii, cata vreme si subordonatii de pe treptele imediat inferioare ar putea fi tentati sa isi conserve o pensie multumitoare pe care o pot receptiona in cazul retragerii imediate”, sustine cei de la Sed Lex, intr-o analiza pentru STIRIPESURSE.RO.

Intrebati daca a fost o gafa a Guvernului sau o lovitura intentionata, cei de la Sed Lex sustin ca situatia actuala are o influenta deosebita asupra securitatii nationale.

”Nu sunt de blamat cei care doresc sa prinda o pensie mai buna. Nu trebuia sa se intample asa ceva. Are o influenta deosebita asupra securitatii nationale.

Numarul celor care pleaca este alarmant si in al doilea rand, pleaca oameni care au o experienta mare, mai ales din Armata, oameni pregatiti in sistemul NATO.

Nu ai pe cine pune in loc. Ca sa pregatesti un ofiter din armata, un ofiter din servicii, un ofiter din politie, iti trebuie ani si ani de zile. Nu e ca si cum te duci sa dai un anunt la ziar si ii gasesti un inlocuitor. Din acest punct de vedere, putem spune ca securitatea nationala este decapitata.

Spre exemplu, pentru a obtine o functie de conducere, un operativ din serviciile de informatii are nevoie de un rodaj de minim 8 ani. In MApN, un comandant de pluton necesita minim 5 ani de pregatire specifica.

In politie pregatirea unui manager necesita ani si ani de experienta in sistem.

„Este o lovitura dura data sistemului de securitate nationala”. Si asta in situatia internationala actuala, care este destul de complicata. Nu avem argumente sa spunem ca este o lovitura intentionata sau ca este doar o simpla gafa. Ar trebui sa fie un subiect de analiza foarte serios din partea CSAT si a presedintelui. Noi in loc sa ne intarim puterea de aparare o slabim.

Spre exemplu, in Ministerul Afacerilor Interne, o analiza nu mai veche de o saptamana arata un deficit de peste 20.000 de persoane.

„E ceva incredibil! Sunt deja 6.000 de cereri de iesire la pensie depuse in jumatate de an in politie”.

Inclusiv, Politia de Frontiera pare decapitata, 15 din 16 sefi inaintand cereri de iesire la pensie.

Speram ca actualul Guvern va da dovada de multa luciditate si echilibru in viitoarele decizii si nu va pune totul pe seama unor excese sau scapari legislative.

Speram sa nu intre in istorie negativ”, mai arata cei de la Sed Lex.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img