Dezbatere pe tema primului atentat terorist din istoria României

0
52

Miercuri, 10 noiembrie, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și vicepreședintele Ciprian Trifan au onorat invitația Asociației ”Constantin Hamangiu” din Bârlad, participând la o dezbatere pe tema biografiei lui Max Goldstein, născut la Bârlad, și a primului atentat terorist din istoria României, ce a avut loc la Senat pe data de 8 decembrie 1920.

La mai bine de 100 de ani, atentatul de la Senat a fost povestit de regizorul David Schwartz, alături de istoricul Mihai Burcea, la Muzeul ”Vasile Pârvan”.

Episodul atacului terorist din 1920, intens mediatizat și instrumentalizat ideologic în epocă, este mai puțin cunoscut în sfera publică actuală.

Existența atentatului de la Senat a fost folosită în acea perioadă ca pretext de reprimare a mișcărilor de stânga și interzicerea partidului comunist, având, totodată, și o tentă antisemită, din cauza originii evreiești a celor trei autori ai atentatului.

Manifestarea face parte din proiectul ”Interbelic exploziv. Omul cu cârlig”, derulat de Asociația ”Constantin Hamangiu” și reprezintă rezultatele culese după luni de cercetare a echipei coordonate de David Schwartz cu privire la acest episod de după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, catalogat drept primul atentat terorist din istoria României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.