miercuri, 29 mai, 2024

Dezvăluiri din săptămânile anterioare războiului: Șeful CIA a mers la Kiev să-l avertizeze pe Zelenski că rușii vor să-l asasineze

Distribuie:

Publicat:

Directorul CIA, Bill Burns, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei călătorii secrete la Kiev înainte de invazia rusă de anul trecut, pentru a-i împărtăși o veste care a părut să-l surprindă pe liderul ucrainean: rușii complotau pentru a-l asasina.

La acea vreme, în ianuarie 2022, Zelenski respinsese ideea că rușii ar fi efectuat o invazie neprovocată a Ucrainei și sugera că avertismentele publice ale Americii creau "panică", a notat Chris Whipple în cartea sa de curând apărută, "The Fight of His Life: Inside Joe Biden's White House", potrivit Business Insider.

Era neobișnuit ca SUA să dezvăluie public astfel de informații, sugerând că Washingtonul era încrezător în evaluarea sa privind intențiile Rusiei. Dar, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze, Zelenski și-a exprimat îngrijorarea că astfel de avertismente ar avea un impact negativ asupra economiei ucrainene – și a subliniat că Kievul era obișnuit să se confrunte cu amenințări din partea Rusiei.

"Burns venise să îl pună la punct cu realitatea", iar directorul CIA i-a împărtășit faptul că forțele speciale rusești veneau după Zelenski, scrie Whipple, adăugând că președintele Joe Biden i-a spus lui Burns "să îi împărtășească detalii precise despre comploturile rusești".

Continuarea pe stiriesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img