Branzeturi sofisticate, vinuri aromate, produse rafinate de patiserie – croissante, baghete – la fiecare colt de strada. Şi totusi, femeile din Franta sunt vestite pentru silueta lor subtire, mentinuta pana la varste inaintate. Cum reusesc, oare? Nutritionistii au aruncat o privire in obiceiurile lor culinare si iata ce au observat:
Frantuzoaicele isi rezerva timp pentru masa, care trebuie sa fie relaxata si niciodata pe fuga sau in picioare. Iau portii mici si mesteca bine fiecare inghititura. Un sandvis frantuzesc este compus dintr-o bagheta subtire, peste care sunt asezate cateva feliute de sunca si bucatele de rosii. Asadar, e mult mai "saracut" decat varianta lui americana.
Ele nu par interesate de produse dietetice, fara grasimi sau zahar, nu numara caloriile, dar nici nu sar peste mese. Alimentele cu multa grasime sunt consumate ocazional, poate o data la 2 saptamani, si atunci in cantitati mici.
Iaurtul este "prietenul" frantuzoaicelor. Ele mananca cel putin unul-doua iaurturi pe zi, si inlocuiesc o masa cu un iaurt atunci cand vor sa mai slabeasca.
Vinul este consumat aproape zi de zi la masa, dar in cantitati mici. Frantuzoaicele nu se simt "vinovate" daca, din cand in cand, ciugulesc o bucatica de prajitura sau de ciocolata neagra. La fel, daca la o masa "gusta" ceva mai mult, a doua zi au grija sa manance doar supa de legume si iaurt.