joi, 18 aprilie, 2024

Doliu in lumea muzicii! Un important cantaret s-a stins din viata

Distribuie:

Publicat:

Cantaretul croat Oliver Dragojevic a murit duminica dimineata la varsta de 70 de ani, intr-un spital din orasul sau natal Split, situat pe coasta croata a Marii Adriatice. El a fost diagnosticat cu cancer pulmonar in urma cu un an, informeaza agentia croata Hina. Dragojevic a fost unul dintre cei mai populari cantareti de muzica pop din fosta Iugoslavie si a cucerit numerosi fani cu hiturile sale romantice cantate intr-un dialect dalmat specific Croatiei.  Dragojevic a ramas popular in fostele republici iugoslave, chiar si dupa ce tara s-a dezmembrat in timpul unui razboi in anii 1990. Mass-media din toata regiunea au anuntat moartea sa, descriindu-l drept un "cantaret legendar".  Nascut in Split in 1947, Dragojevic si-a petrecut copilaria in Vela Luka pe insula Korcula. A avut o cariera de patru decenii si a fost considerat una dintre cele mai iconice vedete muzicale din Croatia si din diaspora croata din intreaga lume. 

A fost unul dintre putinii muzicieni croati care a performat la Carnegie Hall (New York), la Royal Albert Hall (Londra), la Olympia (Paris) si la Opera din Sydney. 
Cariera solo a lui Dragojevic a inceput in 1974 la Festivalul Split, unde a castigat cu piesa "Ca ce mi Copacabana". Un an mai tarziu, compozitorul Zdenko Runjic si Dragojevic au lansat melodia "Galeb i Ja'', care a devenit un hit urias si l-a transformat intr-o legenda. A lansat alte hituri de-a lungul anilor, cum ar fi "Cesarica", "Oprosti Mi, Pape", ''Skalinada'', "Zuto Lisce Ljubavi", "Nadalina'' si "Piva klapa ispod volta", care se bucura de succes si la decenii de la lansare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img