duminică, 28 aprilie, 2024

Doliu în lumea literară din România. A murit un mare eseist, profesor şi istoric

Distribuie:

Publicat:

Pierdere uriașă pentru literatura română! Un celebru critic literar, eseist și profesor s-a stins din viaţă la vârsta de 90 de ani. S-a născut la 28 septembrie 1931, la Ploieştiori, judeţul Prahova. A avut o carieră de succes și astăzi a frânt inimile tuturor admiratorilor și apropiaților săi.

Valeriu Râpeanu, critic și istoric literar, jurnalist, eseist, profesor universitar, s-a stins din viață astăzi. A fost distins cu Premiul "Ion Creangă" al Academiei Române în anul 1982 și a adus cinste țării noastre.

Doliu în lumea literară din România

Valeriu Râpeanu s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute, omagiate la Ateneul Român de Ziua Culturii Naţionale, în anul 2018, potrivit Antena3.ro. A debutat cu volumul "George Mihail Zamfirescu” în anul 1958.

Mai târziu, a publicat și studiul monografic "Alexandru Vlahuţă şi epoca sa", iar ulterior eseuri şi note de călătorie: "Noi şi cei dinaintea noastră" (1966), "Interferenţe spirituale" (1970), "Călător pe două continente" (1970), "Interpretări şi înţelesuri" (1975) etc.

A absolvit Liceul "Sf. Petru şi Pavel" din Ploieşti în anul 1950. Patru ani mai târziu, Valeriu Râpeanu a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti și a susţinut doctoratul în filologie, specializarea literatură universală şi comparată.

De-a lungul vieții sale, Valeriu Râpeanu a semnat antologii precum: "Dramaturgia contemporană românească" (1968) şi "Teatru" de G.M. Zamfirescu (1976).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img