luni, 2 octombrie, 2023

Donald Trump a discutat telefonic cu preşedintele rus Vladimir Putin

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Donald Trump a discutat sambata timp de 50 de minute cu omologul sau rus, Vladimir Putin, aceasta fiind primul contact direct intre cei doi lideri de la instalarea noului presedinte la Casa Alba, relateaza agentia de stiri Tass si The Telegraph.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, a anuntat conversatia telefonica intre cei doi lideri printr-un mesaj postat pe Twitter.

Mesajul contine si o fotografie in care apare Donald Trump vorbind la telefon, iar in apropierea sa se afla vicepresedintele Mike Pence, consilierul prezidential pentru Securitate, Michael Flynn, seful Cancelariei Prezidentiale, Reince Priebus, si consilierul prezidential pentru Strategie, Steve Bannon.

Potrivit Kremlinului, Putin si Trump au cazut de acord sa conlucreze si sa imbunatateasca relatiile intre cele state, scrie The Washington Post.

Presedintia rusa a mai anuntat ca Putin si Trump au hotarat sa continue “contactele la nivel personal in mod regulat” si au discutat despre pregatirea unei intalnirii oficiale intre cei doi sefi de stat.

Moscova considera Washingtonul drept cel mai important partener in lupta antiterorista, a afirmat Putin in cursul conversatiei telefonice, conform comunicatului Kremlinului. Ambii lideri au sustin ideea intensificarii “coordonarii reale” intre cele doua state in lupta impotriva retelei Stat Islamic si a altor grupari teroriste din Siria.

In plus, cei doi lideri au discutat despre programul nuclear iranian, conflictul dintre Israel si palestinieni, situatia din Peninsula Coreeana, conflictele din Ucraina si Siria, dar si despre neproliferarea armelor atomice, a mai comunicat Kremlinul.

Casa Alba nu a oferit detalii cu privire la discutia intre cei doi sefi de stat.

Din informatiile disponibile pana acum nu exista niciun indiciu ca cei doi lideri ar fi discutat pe tema anularii sanctiunilor impuse Rusiei care urmare a actiunilor Moscovei in Ucraina si pentru anexarea regiunii Crimeea, noteaza Reuters.

Inainte de a discuta cu Putin, Trump a purtat o conversatie telefonica si cu cancelarul german Angela Merkel, timp de 45 de minute, a mai precizat Spicer.

In cursul zilei de sambata, pe langa Putin si Merkel, presedintele american a mai discutat telefonic cu o serie de alti lideri internationali, precum premierul japonez Shinzo Abe, presedintele francez Francois Hollande sau prim-ministrul australian Malcom Turnbull.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img