marți, 26 septembrie, 2023

Dr. Ion Bogdan Codorean: cele mai riscante sporturi de plajă

Distribuie:

Publicat:

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă, susţine beneficiile practicării sporturilor de plajă, dar avertizează că şi ele implică, asemeni sporturilor de iarnă, riscuri de accidentări grave pentru articulaţii şi oase. În topul celor mai riscante sporturi de plajă care implică accidentări un loc fruntaş îl ocupă fotbalul pe plajă, însă pot apărea probleme şi în timpul practicării voleiului, kiteing-ului sau skiului nautic.

“Fotbalul şi apoi voleiul pe plajă sunt sporturile practicate la mare la care se pot produce cele mai multe accidentări pe timp de vară. Sunt jocuri de echipă, se aleargă mult după minge, nisipul nu e drept, alunecă piciorul, apare foarte repede oboseala care este potenţată şi de temperaturile ridicate, există şi contact pe teren, căzături pe nisip şi astfel se pot produce accidentari neplăcute. La kiting există riscul de a-ţi ieşi unul dintre picioare din suport, moment în care se răsuceste kite-ul, iar piciorul fix se poate accidenta. La schi nautic se poate răsuci unul dintre schiuri, cel care practică nu dă drumul la sfoară şi se pot produce accidentări foarte grave.”, descrie dr. Ion Bogdan Codorean riscurile pe care le implică sporturile pe plaja a căror practicare o încurajează, însă cu precauţiile luate.

Entorsele de glezna, de genunchi, rupturile de ligament, de menisc, fracturile de gleznă sunt, din experienţa dr. Ion Bogdan Codorean, printre cele mai des întâlnite accidentări suferite în urma practicării sporturilor pe nisip, iar tipurile de tratamente recomandate de medicul ortoped în urma controalelor şi a investigaţiilor pot varia de la repaos, imobilizare până la intervenţie chirurgicală şi recuperare post-operatorie.

Numărul pacienţilor care ajung în cabinetul medicului ortoped cu accidentări în timpul practicării sporturilor de plajă creşte odată cu interesul oamenilor pentru mişcare şi în vacaţă, dar şi odată cu diversificarea tipurilor de activităţi sportive şi distractive care se pot face la mare. Se pare că cei mai expuşi accidentărilor sunt adulţii, copiii fiind mai atraşi de apa mării decât de sportul pe plajă şi atunci sunt mai feriţi de riscuri.

Dr. Ion Bogdan Codorean subliniază că este necesar ca cei care practică sporturi şi jocuri pe plajă să aibă precauţie, atenţie şi grijă atât la tipul de încălţări pe care le poartă, cât şi la starea de oboseală în care se află: ”În primul rând, cei care aleg acest tip de mişcare trebuie să ştie să se oprească daca simt că obosesc, pentru că, mai ales la mare, unde sunt şi temperaturi ridicate şi soare foarte puternic, atunci când eşti obosit, nu mai ai coordonare şi reacţie. În plus, cel mai bine este să practicăm sporturi de plajă desculţi. În afara riscului de a da peste un ciob sau o scoică ascuţită, e mult mai sigur desculţ. Dacă jucăm în papuci sau sandale, ne împiedicăm sau ne alunecă talpa, pentru că nu e o încălţăminte fixă, iar în adidaşi, am avea sigur disconfort în momentul în care ne intră nisip în ei.”, atrage atenţia dr. Ion Bogdan Codorean, unul dintre cei mai căutaţi şi de respectaţi medici chururgi ortopezi din România, care subliniază şi că cel mai sigur, eficient si lipsit de riscuri tip de mişcare la mare este alergatul pe mal

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img