joi, 16 mai, 2024

DSVSA VASLUI confirmarea unor cazuri pozitive PPA la porcii domestici din localitatea vasluiana Pribești

Distribuie:

Publicat:

Luni, 12.09.2022, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, a confirmat prin buletin de analiză, două cazuri de pestă porcină africană la porcii domestici din două gospodării aflate pe raza localitații Pribești, din comuna Codăești, județul Vaslui.

           După confirmarea diagnosticului, au fost întreprinse următoarele măsuri:

–      La solicitarea DSVSA Vaslui , Prefectul Daniel-Garincha ONOFREI a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane in confirmare la porcii domestici.

 Facem apel din nou, pe acestă cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să identifice animalele deținute în gospodărie conform legislației sanitar veterinare în vigoare, să anunțe de urgență medicul veterinar in situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodariile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Proprietarii suinelor afectate de PPA, care sunt identificate prin crotaliere, vor fi despăgubiți conform legii.

  Totodată atragem atenția cetătenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul  trichineloscopic  al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.

 Mobilitatea crescută a oamenilor și transportul ilegal de animale duc la răspândirea mult mai rapidă a virusului în gospodăriile populației.

 În concluzie, responsabilitatea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației privind identificare, sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare animalelor reprezintă un element esențial în prevenirea evoluției pestei porcine africane.

În completarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii, se impune limitarea activităților de comercializare a porcinelor din exploatațiile noncomerciale. De asemenea, creșterea porcinelor în exploatații în aer liber s-a dovedit a avea un înalt grad de risc de infectare din cauza contactului cu mediul silvatic, motiv pentru care e necesară interzicerea acestei forme de creștere a porcinelor în perioada în care pe teritoriul României evoluează focare de PPA.       

             Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la  D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor  

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.

 

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

Dr. Ponea Mihai 

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img