Izbucnirea războiului din Ucraina a reușit, mai mult ca niciodată, să apropie oamenii de pe întreg globul. În timp ce Rusia este condamnată pentru acțiunile sale militare, puterile lumii s-au unit și au căutat soluții pentru finalizarea conflictului, fără să apeleze la arme. După ce Elveția a renunțat pentru prima oară în istorie la neutralitatea sa și a adoptat sancțiuni împotriva Moscovei, acum și Japonia face un gest neașteptat.
După 77 de ani de neutralitate, Japonia se implică în războiul izbucnit de Rusia. Ajutorul pentru Ucraina a ajuns deja
Japonia a trimis marți veste antiglonț în Ucraina, iar în zilele ce vor urma intenționează să mai ofere și alte resurse necesare cetățenilor săi. Ministerul Apărării a anunțat că pe listă se numără alte provizii neletale de urgenţă, cum ar fi alimente, produse de igienă, camere foto, generatoare de energie, corturi şi îmbrăcăminte de iarnă.
Acest lucru se întâmplă după mai bine de 75 de ani în care Japonia a decis să nu se mai implice în niciun conflict militar. După anul 1945, atunci când s-a încheiat Cel De-al Doilea Război Mondial, țara a respectat o constituție pacifistă, ceea ce a însemnat că nu a ajutat alte state aflate în război.
Marți, s-a decis că prevederile care interziceau acest lucru să fie modificate, totul pentru a permite susținerea Ucrainei.
„Prevederile stricte care interzic transferul de echipamente și alte elemente de apărare din Japonia către părţile aflate în conflict au fost actualizate marţi pentru a permite ca echipamentele de apărare să fie transmise Ucrainei în urma invaziei Rusiei”, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Japonia.
Mai mult, Hirokazu Matsuno, secretarul şef al cabinetului, , a declarat ăntr-o conferinţă de presă de marţi că este „de importanţă critică” ca Japonia şi securitatea sa naţională să răspundă ferm împreună cu alte naţiuni împotriva agresiunii ruse şi să ofere sprijin Ucrainei.
Elveția a renunțat la neutralitatea sa pentru Ucraina
Conflictul dintre Ucraina și Rusia a determinat și Elveția, o țară renumită pentru neutralitatea sa, să reacționeze. Președintele Ignazio Cassis a urmat exemplul celorlalte state europene și a anunțat că vor exista sancțiuni asupra Moscovei, iar după reuniunea Consiliului Federal al Elveției, format din șapte membri, s-a decis ca rușilor implicați în războiul din Ucraina să li se înghețe activele.