duminică, 19 mai, 2024

Dupa ce a luat un antibiotic foarte cunoscut, un barbat s-a ales cu un efect secundar sever si extrem de rar

Distribuie:

Publicat:

Oricat de infricosatoare ar suna, umblarea pe canalul unei radacini de masea este o procedura des intalnita in stomatologie. Dar pentru un barbat de 60 de ani, procedura a dus la meningita. Chiar mai surprinzator, aceasta nu a aparut in urma unui malpraxis, precum utilizarea unui instrument care nu era steril, ci in urma administrarii unui antibiotic.

La cateva zile dupa procedura, omul a ajuns la urgente in New Jersey cu febra, dureri de cap si dureri de gat. A informat doctorii de vizita recenta la stomatolog si a mentionat ca dentistul sau i-a spus sa ia amoxicilina – un antibiotic des folosit – la cateva zile inaintea procedurii, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. Avand in vedere simptomele sale, doctorii au suspectat ca are meningita, care este aproape intotdeauna cauzata de o infectie. Asadar, au inceput cu antibiotice, dar situatia sa a devenit chiar mai grava. Atunci au realizat doctorii ca meningita sa poate aparea din cauza antibioticelor. Simptomele meningitei sunt declansate nu de o infectie, ci de un anume medicament, iar in acest caz, a fost vorba de amoxicilina.

„Un astfel de efect secundar este rar”, a precizat Maria Nagori, doctor la Geisinger Community Medical Center din Scranton, Pennsylvania, care a tratat pacientul. „Este atat de neobisnuit incat nu am mai auzit inainte despre acesta”, a adaugat Nagori. Pana acum, au fost relatate in jur de doar 10 astfel de cazuri. Nagori a prezentat cazul pe 4 octombrie la IDWeek, un simpozion al mai multor organizatii unde se discuta pe seama bolilor infectioase. Cazul nu a fost inca descris intr-un jurnal de specialitate.

Atunci cand testele menite sa depisteze mai multe infectii au iesit negativ, doctorii au oprit tratamentul cu antibiotice, barbatul incepand sa se simta mai bine. La o vizita ulterioara, se simtea si mai bine, conform declaratiilor lui Nagori.

Doctorii au aflat ca barbatul a mai avut meningita in trecut: o data in 2011 si alta data in 2015. De fiecare data, simptomele sale au aparut dupa ce a luat amoxicilina inainte de a merge la stomatolog. Dar pentru ca omul a fost tratat la spitale diferite, iar acesta este un efect secundar rar, nimeni nu a facut conexiunea intre tratament si meningita pana la al treilea caz. Mai mult, a reiesit ca antibioticele nu erau necesare in tratarea canalului maselei. Nagori si colegii sai au sfatuit pacientul sa nu mai ia amoxicilina, iar in loc de acesta ar putea lua clindamicina.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img